Frittata met aubergine en mozzarella

Frittata is eigenlijk een gerecht wat uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.

Het is dus een ideaal recept waarbij je zelf van alles in kunt doen. Ik heb het gemaakt met aubergine en mozzarella en nog veel meer groenten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen lievelingsgroenten gebruiken. De frittata met aubergine en mozzarella smaakt trouwens erg lekker.

voor 4 personen

Ingrediënten:
1 aubergine, in blokjes gesneden
1 grote zoete aardappel, in blokjes gesneden
1 ui, grof gesneden
1 bleekselderij stengel, in dunne reepjes
10 champignons, in plakjes gesneden
4 aardappelen, in blokjes gesneden en 10 minuten voorgekookt
1 bolletje lactosevrije mozzarella (of als je geen lactose-intolerantie hebt een gewone met lactose)
1 handvol geraspte belegen kaas + wat geraspte kaas over de frittata als hij klaar is
1 chilipeper, ontzaad en fijngesneden
4-5 eieren
1 eetlepel glutenvrije bloem
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1½ theelepel gedroogde tijm
4 blaadjes verse salie of een ¼ theelepeltje droge salie
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1½ theelepel paprikapoeder
2 theelepels bonenkruid
½ theelepel gedroogde venkelkruid
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie of boter om in te bakken

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 15-20 minuten per kant (afhankelijk hoe dik de frittata is)
Verder nog nodig: 2 koekenpannen en eventueel een bord of een Spaanse tortillapan, koekenpan, keukenpapier, schaal

Bereiding:
Kook de aardappelen (niet de zoete aardappel) voor in een pan met water.
Je moet je vork er in kunnen steken, maar het hoeft er niet af te vallen (niet gaar zijn).
Giet het af en laat het uitlekken.
Bak de aubergineblokjes even voor in de koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe hetzelfde met de champignons en ui.
Meng in een schaal de eieren en de eetlepel glutenvrije bloem.
Voeg hier ook de kruiden, zout en zwarte peper bij en meng alles goed door elkaar.
Snijd de aardappels (nu ook de zoete aardappel) in blokjes.
Voeg nu alle groenten en een handvol geraspte belegen kaas bij het eimengsel en schep alles goed door elkaar.
Snijd de mozzarella in kleine stukjes en voeg deze bij het mengsel en schep alles goed door elkaar.
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en giet alles in de koekenpan.
Zet het vuur op het laagste vuur.
Laat de tortilla nu langzaam garen en controleer zo af en toe of de onderkant niet verbrand.
Zodra de bovenkant begint te stollen, leg je een net zo grote koekenpan als die je gebruikt of anders een bord (net zo groot als de koekenpan) en draai je de frittata om.
Heb je een Spaanse tortillapan, dan hoef je alleen de pan paar keer om te draaien.
Laat de bovenkant, wat nu de onderkant is gaar worden.
Controleer ook of de binnenkant van de frittata zo goed als gaar is.
Zodra er een bruine kleur verschijnt is de frittata klaar.
Laat hem uit de koekenpan op een bord glijden en laat hem paar minuten staan.
Snijd hem in punten en serveer de frittata eventueel met een salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Frittata met aubergine en mozzarella

  1. Heb Crohn en moet daarbovenop nu ook gluten- en lactosevrij eten. Daarom ben ik op zoek naar gerechten om wat variatie te brengen in mijn beperkte keuze…
    Alvast bedankt om interessante linken en/of recepten door te mailen.

    1. Knap vervelend dat je de ziekte van Crohn hebt. Ik hoop dat gluten- en lactosevrij eten verlichting geeft. Ik hoop dat je wat aan de recepten op mijn site hebt. Succes met het dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.