Ik heb vorig jaar zo vlak voor de kerstdagen een speciale trifle schaal gekocht. Althans, zo noem ik hem. Het is natuurlijk gewoon een hele mooie glazen schaal die ideaal is voor dit soort desserts. Als je dan zo mooie schaal koopt, dan moet je natuurlijk ook een trifle maken. Dat is dus dit recept geworden.
De frambozen-chocolade trifle is een overheerlijk dessert of toetje. Wel ligt het enigszins zwaar op je maag.
Wat is eigenlijk een trifle?
Ik heb deze uitleg van Wikipedia overgenomen: Trifle (letterlijk ‘niemendalletje’) is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of een glazen kom. De klassieke trifle heeft als onderste laag stukjes cake met daarop sherry gesprenkeld en hier overheen wat vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of perziken en ten slotte een laag vla of custard. Er zijn echter vele variaties mogelijk: de cake kan vervangen worden door koekjes of brownies en in plaats van vla kan het toetje ook afgedekt zijn met ijs.
Helaas is dit recept niet lactosevrij, maar met de lactasecapsules heb ik het wel gegeten.
Maar zelf met deze capsules zat ik al op het randje, dus dit is voor mij een eenmalige actie.
De volgende keer ga ik een trifle maken zonder mascarpone. Dat is net teveel voor mij.
Lust je geen frambozen, neem dan een fruitsoort wat je wel lekker vindt. Dit is een trifle zonder drank, maar wil je iets meer pit hebben druppel dan wat drank over de cake heen.
Voor de rest maar weinig te vertellen. De trifle was lekker.
voor 6-8 personen
Ingrediënten:
500 gram mascarpone
250 ml ongeklopte slagroom
1 pure chocoladereep van 75 gram, klein gesneden
300 gram verse frambozen (of een ander soort fruit wat je lekker vindt)
1 botercake (klik)
4 eetlepels suiker
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: mooie glazen schaal, 2 beslagkommen, mixer, ronde cakeblik
Bereiding:
Maak eerst de cake (klik), het beste is dat deze een dag van te voren wordt gemaakt.
Doe de mascarpone en 3 eetlepels suiker in een beslagkom en roer deze goed door elkaar.
Voeg er eventueel iets van drank bij en meng dit goed door de mascarpone
Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker op tot stevige pieken.
Hak de chocolade grof.
Snijd de cake in 3 niet al te dikke lagen (ik heb maar 2 lagen gebruikt, omdat ik dat meer dan genoeg vind).
Leg op de bodem een plak cake of als je geen ronde cakevorm hebt gebruikt, snijd de cake in plakken en leg dat over de bodem netjes naast elkaar neer.
Verdeel een deel van de frambozen op de cake en druk ze iets aan met je handen of de bolle kant van een eetlepel.
Schep nu een laag mascarpone over de frambozen en smeer deze zo goed als uit, zodat er een mooie laag is.
Leg nu weer een laag cake op de mascarpone en dan weer wat frambozen.
Strooi er nu ook wat gehakte chocolade overheen en schep dan weer een laag mascarpone op.
Smeer deze weer zo goed als mooi over de frambozen en chocoladelade.
Als je drie lagen wilt maken, dan leg je weer een laag cake, frambozen, chocolade en mascarpone op deze laag.
Leg nog wat frambozen op de mascarpone en schep nu de slagroom erop en smeer deze uit zodat je een mooie dikke laag slagroom hebt.
Als laatste leg je de laatste frambozen op de slagroom en strooi je de rest van de chocolade over de frambozen en slagroom.
Laat de trifle minstens een uur koud worden in de koelkast.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl