Fpies brood (glutenvrij, rijstvrij, tarwevrij, koemelkvrij, eivrij en banaanvrij)

Dit is een speciaal glutenvrij brood ontwikkeld voor het FPIES dieet.

In dit bericht staan 3 recepten met verschillende broodmaten:

  • Het eerste recept is voor een heel brood van 700 gram (broodbakblik met de buitenmaat van 30x11x8,5 – lengte x breedte x hoogte).
  • Het tweede recept is voor een half broodje van 350 gram (broodbakblik met de buitenmaat van 16×11,8×8,3cm -lengte x breedte x hoogte).
  • Het derde recept is voor een klein broodje van 500 gram (broodbakblik met de buitenmaat van 19x12x9cm -lengte x breedte x hoogte).

Dit brood is vrij van ei, banaan, koemelk, rijst en tarwe en is ook glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en notenvrij. Dit recept is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

voor 3 verschillende broodmaten

Ingrediënten een grote brood van 700 gram: (zie foto rechts)
700 gram fpies broodmix
880 ml lauwwarm water + 1 eetlepel suiker of honing
10 gram fiberhusk
14 gram jozozout
14 gram droge gist
11 ml olie

Ingrediënten voor een half broodje van 350 gram:
350 gram fpies broodmix
440 ml lauwwarm water + 1 eetlepel suiker of honing
5 gram fiberhusk
7 gram zout
7 gram droge gist
5,5 ml olie

Ingrediënten voor een klein broodje van 500 gram: (zie foto links)
500 gram fpies broodmix
630 ml lauwwarm water + 1 eetlepel suiker of honing
7 gram fiberhusk
10 gram zout
10 gram droge gist
8 ml olie

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rijsttijd: 45-60 minuten
Bereidingstijd: 50-60 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine of met de handen, schaal, theedoek, een plastic doos met deksel om het brood te laten rijzen, broodbak vorm, eventueel bakpapier
Oven voorverwarmen op: 190 graden (heteluchtoven)

Bereiding gaat voor alle drie broodrecepten precies hetzelfde:

Let op: dit is een natte deeg, d.w.z. dat er geen deegbal wordt gevormd.

Los het gist en suiker op in het lauwwarme water en laat dit paar minuten staan.
Meng alle droge ingrediënten behalve de gist, olie en de suiker door elkaar.
Giet nu het water met de opgeloste gist bij het meel en meng of kneed het goed door elkaar.
Doe dit 3 minuten lang.
Giet nu de olie erbij en meng of kneed nog eens 5 minuten.
Smeer het bakblik in met boter of spuit het in met bakspray (dr. Oetker is glutenvrij).
Schep het brooddeeg over in het bakblik en zet het afgedekt met een theedoek op een warme plek voor 45-60 minuten om het te laten rijzen of pak een grote plasticdoos met deksel en zet het bakblik afgesloten in de plasticdoos met deksel (dit werkt heel erg goed omdat de warmte van het deeg binnen in de doos blijft en daardoor het brood goed laat rijzen).
Zet na het rijzen het bakblik in de voorverwarmde oven voor 50-60 minuten.
Controleer na 50 minuten of het brood klaar is (Klop op het brood, als het hol klinkt dan is het brood gaar. Als het brood dof klinkt, dan is het brood nog niet gaar.).
Laat het brood afkoelen voordat je het brood gaat snijden.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.