Flaugnarde is een dessert recept uit Frankrijk.
Eigenlijk is een flaugnarde het zelfde als een clafoutis, maar het blijkt dat een clafoutis alleen zo genoemd mag worden als het met kersen (met pitten) is gemaakt.
Wordt het met een ander soort vrucht gemaakt, dan heet het flaugnarde.
De flaugnarde smaakt overigens erg lekker, warm én koud.
Dit recept is trouwens makkelijk om te maken. Je maakt een soort van pannenkoekendeeg en dat giet je over de blauwe bessen heen en dan zet je de ovenschaal in de oven en na 40 minuten is het dessert klaar.
Dit recept is glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
Ben je veganist vervang dan de melk door een plantaardige melksoort en serveer de flaugnarde met poedersuiker.
6-8 personen
Ingrediënten:
400 gram blauwe bessen (vers of uit de vriezer)
4 eieren
80 gram glutenvrije bloem (ik heb haverbloem van Provena gebruikt)
250 ml lactosevrije melk (of gewone melk als je geen lactose-intolerantie hebt)
100 gram suiker
1 eetlepel agavesiroop (of een ander soort siroop)
boter of lactosevrije magarine (Wajang magarine is lactosevrij)
Voorbereidingstijd: plusminus 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: ovenschaal, beslagkom
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)
Bereiding:
Pak een grote beslagkom en meng hierin de eieren en melk in de beslagkom.
Voeg dan het glutenvrije bloem, agavesiroop en het suiker erbij en klop deze goed door de eieren/melk.
Je krijgt dan een soort van dunne ‘pannenkoekdeeg’.
Pak de ovenschaal en smeer deze dun in met wat boter of magarine.
Vul de ovenschaal met de blauwe bessen en giet hier het vloeibare deeg op.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het 40 minuten bakken.
Haal na 40 minuten uit de oven.
Is de bovenkant droog, dan is de flaugnarde klaar.
Zo niet, zet hem terug in de oven en laat hem 5-8 minuten extra bakken.
Is de bovenkant wel droog, laat de flaugnarde 10 minuten afkoelen.
Serveer de flaugnarde met bijvoorbeeld een dot slagroom of poedersuiker.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Dat ziet er goed uit! En makkelijk te doen!