Het eerste recept in het nieuwe jaar. Hopelijk lukt het de wereld om de covid-19 virus in te dammen en kunnen we dit jaar weer enigszins weer normaal leven (wat dat ook is).
Vandaag ben ik jarig en dan is het fijn als je dan iets lekkers gaat eten.
Wij hadden nog nooit een flammkuchen gegeten, dus werd het tijd omdat nu te doen.
Dit recept is makkelijk om te maken. Het deeg lijkt op pizzadeeg, alleen is het beleg dan anders. Maar het smaakt net zo goed.
Mocht je geen lactose-intolerantie hebben, gebruik dan de gewone crème fraîche.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 4-6 personen
Ingrediënten:
250 gram glutenvrije bloem (ik heb het merk Doves Farm gebruikt)
7 gram droge gist
175 ml lauwwarm water
1 theelepeltje suiker (om de gist te activeren)
2 eetlepel olie
½ theelepeltje zout of naar smaak
Beleg flammkuchen:
200 ml lactosevrije crème fraîche van Arla (als je geen lactose-intolerantie hebt, gebruik dan de gewone crème fraîche)
250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
1 witte of rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
zwarte olijven, bij voorkeur in plakje en anders ontpitte olijven
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Rusttijd deeg: 1 uur
Bereidingstijd flammkuchen: 15-18 minuten
Verder nog nodig: beslagkom, schaaltje voor de gist, schaaltje voor de crème fraîche, bakplaat (eventueel met bakpapier), deegroller
Oven voorverwarmen op: 250 graden (heteluchtoven)
Bereiding deeg:
Meng in een schaaltje het gist met de suiker in lauwwarm water.
Meng het goed en laat het 5 minuten staan.
Pak de beslagkom en doe hier de bloem, olie en het zout in en meng alles goed doorelkaar.
Voeg het opgeloste gistmengsel toe en kneed het tot een mooie deegbal.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het een uurtje staan.
Bereiding beleg:
Snijd alle groenten en zet ze even apart.
Pak een schaaltje en schep de crème fraîche in het schaaltje.
Voeg wat zout en peper toe en meng het goed door elkaar en zet het even apart.
Bereiding flammkuchen:
Rol het deeg uit, net zo groot als het bakblik is.
Vet het bakblik in met wat olie of leg een stuk bakpapier op het bakblik.
Rol het deeg op de deegroller en leg het deeg voorzichtig op het bakblik.
Smeer de crème fraîche uit over het deeg.
Verdeel de losgemaakte uireepjes, champignonsreepjes en de olijven over de flammkuchen.
Strooi er nog wat vers gemalen zwarte peper over en zet de bakplaat in de voorverwarmde oven voor 15-18 minuten.
Haal hem na 15-18 minuten uit de oven en laat hem 5 minuten staan.
Snijd de flammkuchen in stukken en serveer hem eventueel met een salade.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl