Feestelijk Thaise rijst

Dit is een Thaise rijstgerecht. Het is een iets bewerkelijk recept, maar je krijgt er wel een heerlijke maaltijd voor terug. Het is licht pittig van smaak. Houd je hier niet zo van, dan gebruik je minder chilipeper en je zou de hoeveelheid kurkuma kunnen verminderen. Ben je veganist en lijk je dit recept ook lekker om te eten, dan maak je dit zonder de omelet. Je zou daarvoor in de plaats wat taugé kunnen gebruiken. Wij hebben gesmuld van dit simpel gerecht.

feestelijke thaise rijstvoor 8 personen

Ingrediënten:
450-500 gram Thaise pandanrijst (gewassen en uitgelekt)
2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 uien, in halve dunne ringen gesneden
1 flinke theelepel gemalen kurkumapoeder
1-2 stengels citroengras, doormidden gebroken
1 blik kokosmelk van 400 ml
750 ml water
olie om in te bakken

Ingrediënten bijgerechten:
2 eieren (om een omelet te maken)
2 rode chilipepers, ontzaad en in plakjes gesneden
15 cm komkommer, in blokjes gesneden
2 tomaten, in 8 partjes gesneden
1 ui, in halve dunne ringen gesneden
glutenvrije kroepoek of cassavechips
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 15-20 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Verder nog nodig: hapjespan, koekenpan, schone theedoek, keukenpapier

Bereiding:
Was de rijst en laat deze uitlekken.
Doe wat olie in de hapjespan en roerbak hierin de uien, knoflook en kurkuma paar minuutjes tot de ui zacht begint te worden (niet bruin laten worden).
Doe de uitgelekte rijst erbij en roer tot alle rijstkorrels geel zijn geworden.
Roer het water en de kokosmelk erdoor en voeg de citroengras erbij.
Breng nu alles al roerend aan de kook.
Dek de pan ad en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen tot de kookvocht is opgenomen door de rijst.
Haal de pan van het vuur en verwijder de deksel.
Leg nu een schone theedoek op de pan en leg daar weer de deksel op.
Zet de pan nu weg en laat het zo 15 minuten staan.
Maak ondertussen de komkommer en de tomaat klaar.
Bak de halve uienringen bruin en laat ze iets uitlekken op een stuk keukenpapier.
Ontzaad de chilipeper en snijd deze in dunne ringen.
Maak van de twee eieren een omelet zoals je dat gewend bent.
Snijd van de omelet reepjes.
Verwijder na de 15 minuten de citroengras.
Verdeel de rijst over de borden en leg er komkommerblokjes en tomatenpartjes en omelet reepjes over de rijst.
Strooi als laatste de chilipeper en de gebakken ui over de rijst en serveer de rijst direct.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.