Far Breton met rabarber

Dit is een Bretonse (pudding) taart. Het wordt als een dessert gegeten. Ik heb dit met sojamelk gemaakt, maar heb je geen lactoseintolerantie hebben gebruik dan gewone melk. Verder is het aan te raden om niet al te kleine eieren te gebruiken. Normaal hoort de binnenkant helemaal gestold te zijn, maar omdat ik te kleine eieren heb gebruik is dat niet het geval. Maar zo vochtige laag is best wel lekker. Ik had 4 eieren gebruikt, maar ik denk dat je beter 5 eieren kan gebruiken. Dat de taart niet helemaal gestold is doet trouwens niets af aan de smaak, het snijdt alleen moeilijker. De taart smaakt zoet en zurig. Dat laatste komt door de rabarber. De rabarber kan je vervangen met verse pruimen en/of appels, maar eigenlijk kan je alle soorten fruit kunnen gebruiken. Als het maar een friszurige smaak heeft. Het is de bedoeling dat het fruit het zoet opvangt.

voor 6 personen

Ingrediënten:
3 rabarber stengels, in kleine stukjes gesneden
1 liter soja of kokosmelk (als je geen lactoseintolerantie hebt, gebruik dan gewone melk)
200 gram glutenvrije bloem
200 gram suiker
4-5 grote eieren
1½ eetlepel witte basterdsuiker
30 gram boter + wat extra om het bakblik in te smeren
poedersuiker om over de Far Breton te strooien.

Voorbereidingstijd: 10-15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Verder nog nodig: springvorm, mixer, beslagkom, pan voor de rabarber
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding:
Maak de rabarberstengels schoon en verwijderd zoveel als het mogelijk is de draden.
Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe ze in de pan met 1½ eetlepel basterdsuiker en 25 gram boter.
Kook van de rabarber tot moes, maar zorg wel dat er paar stukjes heel blijven.
Draai het vuur uit en laat de rabarber afkoelen.
Breek de eieren in een beslagkom en klopt het op met de mixer.
Voeg dan de soja of kokosmelk erbij en klopt dat goed door de eieren.
Voeg dan beetje bij beetje de bloem erdoor.
Doe als laatste de afgekoelde rabarber erdoor en schenk alles over in de springvorm.
Snijd de 10 gram boter in kleine stukjes en verdeel dat over de taart.
Zet de springvorm voor 45 minuten in een voorverwarmde oven.
Haal na 45 minuten de taart uit de oven en laat het afkoelen totdat het handwarm is.
Snijd de taart voorzichtig in punten en serveer het met wat poedersuiker.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.