Familie en kerstvoorbereidingen

Logo gemaakt door Bakers and Fakers

Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventskalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik heb het stokje gekregen van Ik eet vrij (klik) en onderaan deze blog zie je aan wie ik het stokje door geef.

Ik schrijf vandaag over kerstvoorbereidingen. Ik heb het dan voornamelijk over de kerstmaaltijd op een van de twee kerstdagen en de vele voedselallergieën/intoleranties in mijn familie.

Maar eerst stel ik mezelf even kort voor: Ik ben Renske van het Glutenvrije Kookhoekje. Sinds augustus 2005 weet ik dat ik coeliakie heb. Willen jullie iets meer weten over mij, dan verwijs ik jullie naar deze pagina (klik).

En dan nu mijn bijdrage aan #decemberglutenvrij:

Wij doen niets met Sinterklaas, dus daar hebben we gelukkig geen omkijken naar. Scheelt een hoop werk. 😉 Wat wel elk jaar standaard is, is dat ik op één van de twee kerstdagen een maaltijd (meestal 3 gangen) maak voor 3 of 4 personen (het ene jaar voor 3 personen en het andere jaar voor 4 personen). Elk jaar heb ik daardoor ook te maken met de diverse voedselallergieën/intoleranties in de familie.

In mijn familie (een gezin met 4 kinderen) zijn dat er best veel. Ik noem ze even op:

 • Mijn zus heeft een zware lactose-intolerantie. Ik heb zwaar geschreven, want ze kan dus echt nooit smokkelen. Krijg ze wel iets van zuivel binnen, dan is o.m. het toilet haar allergrootste vriend;
 • Mijn moeder heeft een lactose-intolerantie, citrusvruchtenallergie, vanille-allergie en varkensvleesallergie (met uitslag en jeukaanvallen);
 • Ik heb coeliakie en een lactose-intolerantie. Verder reageer ik ook nog op soja. Als ik een recept maak waar wel veel lactose/zuivel in zit, dan gebruik ik altijd een disolactcapsule*1. Dan heb ik praktisch nergens last van. Helaas werkt dit niet bij mijn zus. 😕 Sojaproducten, daar krijg ik altijd extra maagzuur van ondanks mijn maagcapsule. Dan pas je wel op om nog iets van soja te eten.
 • Geen allergie of intolerantie maar mijn man is een vegetariër, dus ook daar moet je mee opletten.

En dan heb je nog: ‘ik lust dat niet of ik eet dat niet, want….‘, ik noem ze even op: chocolade, bloemkool/broccoli, paprika’s, tomaten, spruiten, nootmuskaat, alles van de geit, biefstuk en peulvruchten.

Uitgebreid eten wordt dan wel heel erg ingewikkeld. Uit eten tijdens de kerstdagen zie ik zelf niet zitten (om diverse redenen). Ik ben o.m. veel te bang dat ik iets van gluten binnen krijg d.m.v. een glutenfout of kruisbesmetting en ik heb gewoon geen zin om een week lang met buikpijn/rugpijn/hoofdpijn en/of migraine rond te lopen of geregeld op het toilet te moet zitten.

Kortom, er wordt elk jaar gekookt op een van de kerstdagen (dit jaar op eerste kerstdag). Op de andere kerstdag kook mijn oudste zus voor haar gezin en mijn moeder en mijn andere zus. Mijn man en ik eten dan thuis op tweede kerstdag de restjes van de eerste kerstdag op of als dat te weinig is iets anders. Mooi opgelost.

Eerst kookte ik wel uitgebreid, maar vanwege de allergieën en lust-niet/eet-niet heb ik sinds paar jaar ervoor gekozen om met kerst het maar gewoon simpel te houden. Soms nasi met satésaus en soms een van de Hollandse stamppotten. Een voorafje is altijd iets simpel, bij voorkeur iets vegetarisch. Het dessert of toetje is ook altijd erg makkelijk: ijs*2 (niet lactosevrij) voor de ijsmonsters (mijn man en moeder) en voor mijn zus en ik maak ik dan wel iets aparts. Of ik maak iets vegetarisch voor ons allemaal en dan krijgen de ijsmonsters er gewoon ijs bij.

En verder maak ik natuurlijk ook een glutenvrije en lactosevrije appeltaart. Dat vindt iedereen lekker.

*1 Disolact of Kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
*2 Wij (de familie) hebben al vaker tegen mijn moeder gezegd dat er altijd vanille in ijs zit en dat ijs niet lactose-/zuivelvrij is, maar ze wil geen ander ijs eten, dus ook geen soja-ijs of kokosijs. En dan ben je gewoon uitgepraat.

Dit jaar hebben we weer gekozen om het simpel en makkelijk te houden, dat wil zeggen ‘de Hollandse pot’.  Ik weet het, het klinkt heel erg saai, want met kerst ga je uitgebreid en luxe eten want blablabla….. Dus eten we dit jaar stamppot zuurkool en een vleesgerecht (geen rookworst). Ik heb al een leuk vleesgerecht (klik) uitgekozen. Het scharrelvlees (klik) is ook besteld. Binnenkort kan ik beginnen met kokkerellen. 😀 Mijn man eet trouwens gewoon een vegetarische rookworst.

In mijn familie kiezen we dus voor simpel en gezelligheid zonder gemekker en gedoe. Je staat geen uren meer in de keuken en kunt meegenieten met de rest van de familie. Iedereen is hier tevreden mee en daar gaat het om. Een gezellige kerst met de familie.

Normaal gesproken plaats ik altijd een nieuw recept, maar dat heb ik nu even niet in ‘voorraad’. Daarom een leuk ‘oud’ recept, vooral leuk om samen met je (klein) kinderen te maken: glutenvrije kerstkransjes (klik). Bijvoorbeeld om ze in de kerstboom met een kerstlint te hangen, alleen denk ik dat de kerstkransjes snel opgegeten zijn. Ze zijn veel te lekker. 😆 O ja, deze zijn trouwens ook veel te lekker: Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes (klik).

Nou, hier laat ik het bij. Ik wens iedereen fijne kerstdagen toe en een goed jaarwisseling.

Dit was mijn bijdrage voor #decemberglutenvrij en ik geef het stokje door aan Dayenne van Dayenne Food Blog. (klik)

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Familie en kerstvoorbereidingen

 1. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht bij het lezen van je, ondanks alle allergiëen en ander gedoe, positieve instelling> Inderdaad, keep it simple 😉 Het gaat toch om het samen zijn, niet per sé om de culinaire hoogtes.

  groetjes, Linda

 2. Zo dat is niet mis Renske, manlief kan alleen niet goed tegen ui en prei en ik moet glutenvrij dat valt dus reuze mee. Ben ook benieuwd wat wij gaan eten of te eten krijgen. Leuk geschreven 😉

 3. Oh, dat is nog wat ingewikkelder dan in mijn familie (glutenvrij, kool/ui/bonen-vrij, alcoholvrij en geschikt voor de kids.
  ik ben benieuwd wat wij dit jaar gaan eten!

  1. Weet je wat nog het ergste is Mirjam, dat onderdeel ‘lust niet/eet niet, want…’ wordt bij één persoon elke keer meer. 😕
   Spannend wat jij dit jaar gaat eten. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.