Falafel

Falafel is een vegetarisch/veganistisch recept. Het recept komt uit het Midden-Oosten. Ik maak dat altijd zelf omdat je dan precies weet wat er in zit. Het is ook niet heel erg moeilijk om te maken. Je kunt droge kikkererwten gebruiken, alleen moet je ze dan wel eerst laten weken en gaar koken.

Wil je de falafel snel maken, dan is een grote blik (uitlek gewicht 450 gram) ook goed. Je moet dan wel eerst goed de kikkererwten goed omspoelen (net zolang doorgaan totdat het niet meer schuimt) en dan even laten uitlekken, want anders wordt het te nat. Mocht het mengsel toch te nat zijn, doe er dan nog wat meer glutenvrije bloem bij. De falafel smaakt erg goed.

voor ongeveer 26 balletjes

Ingrediënten:
250 gram gedroogde kikkererwten of 1 blik gare kikkererwten
1 grote ui, fijngesnipperd
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 theelepel gerookte paprikapoeder
2-3 eetlepels vers gesneden peterselie
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
2 eetlepels glutenvrije bloem
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te frituren

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine, schaal, friteuse of pan met olie, keukenpapier, bord

Bereiding:
Laat de kikkererwten een avond van te voren weken.
Kook de volgende dag de kikkererwten in een uur tijd gaar, afgieten en even laten uitlekken.
Of gebruik een blik kikkererwten en laat ze uitlekken in een vergiet.
Doe de kikkererwten in de keukenmachine samen met de ui en maal alles fijn.
Doe de knoflook, de kruiden, zout en peper erbij en meng alles goed door elkaar.
Schep alles over in een schaal en doe de bloem erbij en kneed alles goed door elkaar.
Het wordt een iets nattige deeg wat niet uit elkaar valt.
Draai er balletjes van, bijna net zo groot als een pingpong balletje of een walnoot.
Dek de schaal af met een bord en zet het even voor een half uurtje in de koelkast.
Zet de friteuse aan en zorg dat hij op 180 graden opgewarmd wordt of zet een pan met olie op het vuur (de olie is heet genoeg als je een stukje brood in de olie gooit en het begint gelijk te frituren).
Frituur de falafel tot ze goudbruin zijn (dat is iets van 5-7 minuten per keer).
Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Serveer de falafel met glutenvrije pita’s, saus naar smaak bij en salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Falafel

  1. Goedenavond.
    Ik heb vanavond deze falafel balletjes geprobeerd te maken en heb helemaal precies het recept gevolgd. Ik kreeg echter uiteengevallen balletjes in de olie, de balletjes lieten helemaal los en ik moest zo alles eruit scheppen.
    Wat heb ik verkeerd gedaan??

    1. De enige reden wat ik kan bedenken is dat het deeg misschien te nat was. Had je ze ook goed laten afkoelen in de koelkast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.