Engelse trifle

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit jaar begin ik met een toetje met verse vruchten, cake, custard en slagroom. Ik heb bosbessen gebruikt, maar je kunt ook andere vruchten gebruiken zoals bramen, frambozen of wat je maar lekker vindt. Als het maar een iets fris zurige smaak heeft. Dit recept is niet lactosevrij gemaakt, dat is vanwege de slagroom. De custard kan je trouwens wel heel goed lactosevrij maken met sojamelk of met kokosmelk. Ik heb verleden jaar wel eens rijstslagroom gegeten, maar dat was 1 keer en ik heb toen besloten omdat nooit meer te gebruiken want ik vond het gewoon ronduit smerig. De sojaslagroom beviel ook niet, deze 2 zijn echt niet te vergelijken met echte slagroom. Dat is mijn keuze, het kan zijn dat jullie het wel lekker vinden. Dan kan je de slagroom gewoon vervangen door rijst- of sojaslagroom. Het toetje is door de slagroom en de custard best wel machtig, maar wel erg lekker.

Ik krijg af en toe wel eens een mailtje met de vraag: ‘je eet lactosevrij, maar bij sommige recepten zie ik dat je zuivelproducten (met lactose dus) gebruikt. Waarom en hoe zit dat?
Als ik iets van lactose eet, dan gebruikte ik altijd kerutabs. Tegenwoordig gebruik ik disolact (te koop via hun site). Kerutabs werkte op een gegeven moment niet goed meer, daarom ben ik overgegaan naar een ander merk. Dat is disolact geworden. Voor hoelang dit wel goed bij me werkt weet ik niet, dat merk ik dan wel weer. Overigens gebruik ik dit niet elke dag of week. Ik eet normaal altijd lactosevrij. Disolact capsules is helaas niet geschikt voor veganisten en vegetariërs, omdat dit product gelatine bevat. De druppels zijn waarschijnlijk wel geschikt.

Kerutabs en disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie of met galactosemie.


voor 6 personen

Ingrediënten:
250 gram bosbessen of een andere soort fruit zoals frambozen/bramen
4 sneetjes glutenvrije cake
60 ml Madeira om de cake te bevochtigen
4 eieren
2 eetlepels glutenvrije bloem
2 eetlepels witte basterdsuiker
paar druppels vanille-extract
500 ml kokos/sojamelk of gewoon melk
125 ml slagroom
25 gram geroosterde amandelschaafsels

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Verder nog nodig: glazen schaal om te serveren, pan om custard te maken, 2 schaal om te mengen, koekenpan om de amandelschaafjes te roosteren, plasticfolie

Bereiding:
Snijd de plakken cake en leg deze plat op de bodem van een glazen schaal.
Giet de Madeira over de plakken cake heen.
Strooi de bosbessen over de cakeplakken en druk ze voorzichtig in de cake (ze hoeven er niet helemaal in).
Zet de schaal even apart.
Pan de pan, giet de melk erin en zet het op het vuur (niet laten koken).
Pak een schaal en vermeng daarin de eieren, bloem en basterdsuiker.
Neem de pan van het vuur en voeg dan al roerend met een garde het mengsel eieren/suiker/bloem* door de melk.
Zet de pan terug op het vuur en zet het vuur hoger totdat het begint te koken.
Dan het vuur iets lager zetten en blijven roeren totdat de custard dikker begint te worden.
Zet het vuur dan uit en voeg dan nog paar druppels vanille-extract door de custard.
Dek de custard af met plasticfolie en zet het even apart.
Klop ondertussen de slagroom en klop het niet te dik.
Als de custard is afgekoeld, dan schep je dat op de cake met bosbessen.
Zorg dat alles goed bedekt is.
Schep dan de slagroom over de custard heen, ook hier moet alles bedekt zijn.
Strooi wat bosbessen (of andere vruchten) over de slagroom.
Rooster wat amandelschaafsels in een droge koekenpan en strooi deze over de bosbessen heen.
Laat het voor paar uur of desnoods een nacht afgedekt met plasticfolie in de koelkast staan.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Engelse trifle

  1. In België is er room 15% en 38% te koop zonder lactose, dit van het merk VIVIA
    ( vroeger VALIO )

    De smaak zit goed.

    In dit gamma is er kaas, room, yoghurt en boter

    1. Dat is fijn dat je echt lactosevrije producten te koop hebt. Ik ken dit merk niet, maar ik vermoed ook dat het hier in Nederland ook niet te koop is. Het zou wel fijn zijn als dat wel het geval zou zijn (en bij voorkeur bij de supermarkten en niet bij reformzaken). 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.