Edamameburgers

Edamamebonen zijn jonge sojabonen en ze zijn te koop bij de Chinese Toko. Ze liggen in de vriezer. Je kunt ze op verschillende manieren eten. Even paar minuten koken en pellen en je kunt ze als snack eten. Vooral in Amerika wordt dit gedaan, omdat het gezond is en daarom ook onder de norm superfood vallen. Behalve edamamespread heb ik er ook edamameburgers van gemaakt. De burgers smaken heerlijk pittig, mede door de chilipoeder en de bosuitjes. Dit is een simpel recept en als de bonen klaar zijn (gepeld en de vliesjes verwijdert), zijn de burgers zo gemaakt. Voordat je ze in olie bakt moeten ze wel minstens een half uur in de koelkast staan. Zo worden alle ingrediënten hard en daardoor blijven ze tijdens het bakken mooie burgers.

4 personen

Ingrediënten:
500 gram edamamebonen, uit de diepvries bij een Chinese Toko
3 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
2 eetlepels glutenvrij havermeel (ik heb Provena havermeel gebruikt)
2 eetlepels maïzena
1 eetlepel xanthangum
½ theelepel chilipoeder (of meer als je van scherp houdt)
1 knoflookteentje, uitgeperst
1 ei
1 eetlepel olie
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Voorbereidingstijd bonen: 20 minuten kooktijd, 30 minuten schoonmaaktijd (de bonen uit de peulen halen)
Rusttijd burgers: 30 minuten
Bereidingstijd: 5-8 minuten
Verder nog nodig: koekenpan, keukenmachine, bord, keukenpapier, theedoek

Bereiding:
Kook de bonen 20 minuten in een pan met ruim water.
Giet ze na de 20 minuten af en laat ze uitlekken en afkoelen.
Zodra de bonen zijn afgekoeld kun je de bonen uit de peulen halen.
Om de bonen zelf zit een vliesje, deze moet je ook verwijderen.
Doe de bonen in een keukenmachine en maal ze fijn.
Voeg de bosuitjes, knoflook, chilipoeder, olie, zout en peper erbij en meng alles goed doorelkaar.
Schep alles over in een schaal en voeg hierbij de havermeel, maïzena en het ei en kneed alles goed doorelkaar.
Verdeel het in 4 gelijken stukken en maak er mooie burgers van.
Leg ze op een bord en dek ze af met een theedoek en laat ze minstens een half uur in de koelkast staan.
Doe wat olie in de koekenpan en bak hierin de burger tot ze goudbruin zijn van kleur.
Laat de burgers even uitlekken op een bord met een stuk keukenpapier.
Serveer de burger met brood of bij gekookte aardappelen en groenten.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.