Deense krans

Dit is een Deense krans gemaakt met glutenvrij bladerdeeg. Ik heb bladerdeeg van Schar gebruikt, maar je kunt elk soort glutenvrij bladerdeeg gebruiken. Neem wel een bakplaat met een rand, want de boter in de krans smelt en dat blijft op de bakplaat liggen. Zit er geen rand op, dan giet je de gesmolten boter zo op de grond of waar dan ook. Glutenvrij bladerdeeg krijgt niet zo snel een mooi goudbruin kleurtje, daarom smeer ik het altijd in met een losgeklopt ei. Heb je een ei-allergie, dan laat je het ei achterwege. Het bladerdeeg blijft dan wel iets lichter. De krans smaakt lekker en is niet al te zoet.

Tip: strooi wat geschaafde amandelen of gebroken hazelnoten op de krenten en/of rozijnen.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
2 pakken glutenvrij bladerdeeg (ik heb Schar glutenvrij bladerdeeg gebruikt)
60 gram amandelpoeder
100 gram krenten en/of rozijnen
60 gram poedersuiker
100 gram boter
scheutje rum aroma
1 ei, losgeklopt

Verder nog nodig: glazuursuiker (klik)

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Verder nog nodig: bakplaat, bakpapier, deegroller, schaaltje voor de vulling, schaaltje voor glazuursuiker
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding:
Leg op de bakplaat bakpapier.
Doe de amandelpoeder, krenten en/of rozijnen, poedersuiker, rumaroma en boter in een schaal en kneed alles goed door elkaar.
Zet het even apart.
Leg op een groot stuk bakpapier de 2 bladerdeeglappen naast elkaar.
Smeer op één kant ietsje water en leg de ander bladerdeeglap op het natgemaakte bladerdeeg en druk het ietsjes aan.
Rol met de deegroller het bladerdeeg in de lengte iets uit.
Smeer nu de vulling over het bladerdeeg, maar houd een rand van 2½ cm rondom vrij.
Strooi de krenten en/of rozijnen over de vulling.
Zorg dat het regelmatig is verdeeld.
Rol nu voorzichtig het bladerdeeg op tot een mooi ‘worst’.
Buig voorzichtig de ‘worst’ tot een krans.
Leg de krans voorzichtig op de bakplaat met bakpapier.
Maak de uiteinde nat met wat water en plak ze aan elkaar.
Smeer nu het bladerdeeg in met losgeklopte ei en zet de bakplaat in een voorverwarmde oven voor ongeveer 35 minuten.
Controleer na 35 minuten of het bladerdeeg mooi gekleurd is.
Haal hem voorzichtig uit de oven en laat hem 10-15 minuten afkoelen.
Probeer hem voorzichtig op een bord of serveerschaal te plaatsen en laat hem verder afkoelen.
Maak de glazuursuiker (klik) als de krans goed is afgekoeld.
Smeer de krans in met de glazuursuiker.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.