Curry met zoete aardappelen

Curry met zoete aardappelen is een heerlijk en pittig gerecht. Tijdens de tweede hittegolf had ik geen zin meer om te koken, want in huis was het nog heet van de eerste hittegolf en ik had echt geen zin om in een keuken bezig te zijn waar het bloedje heet is.

Daarom dacht ik ineens aan de slow cooker. Want de slow cooker produceert weinig warmte tijdens het koken. Dat is mooi want, 1 je bent kort bezig met het eten en 2 je hebt een gezonde maaltijd op tafel.

De zilvervliesrijst heb ik overigens in de Instant Pot (snelkookpan) gemaakt, dat was in 20 minuten klaar. In de Instant Pot kan je ook rijstkoken, precies hetzelfde als een rijstkoker. Normaal als ik deze rijst in de pan zou moeten koken, dan was ik 40 minuten bezig, dus de snelkookpan heeft tijd én warmte uitgespaard. Dit was dus echt te doen.

De curry smaakt trouwens licht pittig. Mocht je niet echt van pittig houden, laat dan de chilipoeder weg.

Ik heb 2 foto’s gemaakt. Links op de foto met de lactosevrije mozzarella en rechts op de foto de veganistische vesie, zonder de mozzarella.

Dit recept is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze de mozzarella weg laten.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 kilo zoete aardappelen, geschild en in grote blokken gesneden
2 grote uien, grof gesnipperd
250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
150 gram rode linzen, gewassen en uitgelekt
300 gram (of meer) zilvervliesrijst
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
250 ml tomatenpassata
250 ml groentebouillon (250 ml water + ¼ bouillonblokje)
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel glutenvrije ketjap
10 stuks gedroogde tomaten uit olie, grof gesneden
eventueel extra water
1 bol lactosevrije mozzarella, in stukken gescheurd
olie om te bakken

Kruiden:
1 theelepel paprikapoeder
1½ theelepel mosterd
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel uipoeder
2 theelepels Portugese piri-piri (klik)
1½ eetlepel gedroogde peterselie (of vers)
1½ eetlepel gedroogde bieslook (of vers)
1 theelepel gedroogde tijm of 1 verse takje tijm
½ theelepel gedroogde rozemarijn
½ theelepel chilipoeder
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Voorbereiding slow cooker: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur (1 uur high en 2 uur low)
Verder nog nodig: slow cooker voor 4-6 personen, koekenpan

Bereiding:
Doe wat olie in de koekenpan en roerbak hierin de ui, champignons en de gedroogde tomaten uit olie voor 4 minuten.
Voeg de cherrytomaatjes erbij en laat dit 3 minuten mee bakken, zet wel het vuur lager.
Na de 3 minuten voeg je alle kruiden, ketjap, bouillon en de tomatenpassata erbij.
Alle goed door elkaar mengen en zet het vuur uit.
Pak de slow cooker en doe eerst de grote stukken zoete aardappelen in de slow cooker.
Pak de koekenpan en giet voorzichtig het groentemengsel over de zoete aardappelen.
Voeg de uitgelekte rode linzen erbij en meng alles goed doorelkaar.
Zet de slow cooker op high voor 1 uur.
Na het uur ga je alles nog eens goed door elkaar mengen en zet de slow cooker op low en laat het nu voor 2 uur staan.
Kijk halverwege of er genoeg vocht in zit, bij mij zat er genoeg vocht in en was er geen extra water nodig. Er komt natuurlijk ook nog wat vocht los van de zoete aardappelen.
Leg dan ook de in stukken gescheurde mozzarella verdeelt over de curry.
Wil je dit vegeanistisch eten, laat dan de mozzarella weg.
Na 2 uur staan pruttelen controleer je of de linzen gaar zijn.
Zo ja, dan ben je klaar en zo nee, dan laat je het nog 30 minuten langer staan.
Kook tijdens het laatste halfuurtje de rijst alvast.
Serveer de cury met rijst direct, eventueel met een salade erbij.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.