Curry met kalkoenvlees of jackfruit is een recept die op 2 manieren gemaakt kan worden.
Je kunt dit maken met kalkoenvlees (of kippenvlees) of met jackfruit.
Jackfruit is een vrucht uit India en deze wordt tegenwoordig ook gebruikt als vleesvervanger. Hier (klik) is meer informatie over de jackfruit.
Ik heb twee foto’s gemaakt, op de linkerfoto zie je de versie met kalkoenvlees en op de rechterfoto de versie met jackfruit. Om voor mezelf deze borden uit elkaar te houden heb ik op de jackfruit gedroogde peterselie gestrooid, want je ziet geen verschil tussen de kalkoenvlees en jackfruit.
De curry smaakt trouwens heerlijk. Hij is niet al te scherp van smaak.
Wij hebben er doperwten bijgegeten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een salade bij eten of je roerbakt wat extra groenten erbij.
Dit recept is eivrij, glutenvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten als ze dit recept met jackfruit maken.
voor 4 personen
Ingrediënten:
400 gram kalkoenvlees, in blokjes gesneden
of 400 gram jackfruit (uit blik)
400 gram rijst
1-2 knoflookteentjes, uitgeperst
1 liter groentebouillon (1 liter heet water + 2 groentebouillonblokjes)
1 theelepel garam massala (klik)
zout naar smaak
1 bosje versgehakte koriander of als je dat niet lekker vindt: verse peterselie
olie om te bakken
pot doperwten van 200 gram
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: wok of braadpan of hapjespan
Bereiding:
Doe wat olie in de wok (of braadpan of hapjespan) en roerbak hierin de stukken kalkoenvlees of jackfruit.
Voeg de garam massala erbij en roer alles goed doorelkaar.
Spoel de rijst onder de kraan en laat deze 5 minuutjes uitlekken en voeg deze dan bij het vlees of jackfruit.
Voeg naar smaak zout toe en roer alles goed doorelkaar.
Giet de bouillon erbij en roer weer alles goed doorelkaar.
Zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen tot de rijst gaar is.
Haal de wok van het vuur en laat deze 10 minuten afgedekt staan.
Roer na 10 minuten de rijst los met een vork en schep deze op een bord.
Bestrooi met koriander of peterselie en serveer het meteen.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Jackfruit, je leest en ziet er steeds meer over. Is het echt net als vlees te bereiden?
Ja, dat kan echt. Met de juiste kruiden smaakt het ook goed.
Als je jackfruit heel laat, dan zijn het het bijna echte (vlees)brokken en haal je het uit elkaar dan lijkt het net echt draadjesvlees.
Ik heb alleen jackfruit uit blik gebruikt, misschien dat vers jackfruit nog beter smaakt.