Cranberrysaus

Echt een recept voor bij kalkoenvlees en kerst: cranberrysaus. Ik heb het in 2 versies gemaakt. Het klassieke recept met sinaasappel en eentje zonder de sinaasappels -en sinaasappelrasp, omdat mijn moeder een citrusvruchtenallergie heeft. Als variatie heb ik dessertwijn en 3 pigmentbolletjes en een klein stukje geraspte gember gebruikt. Uiteraard smaakt de cranberrysaus met sinaasappel dan ook naar de sinaasappel en de cranberrysaus met dessertwijn naar de dessertwijn. De smaak van beiden is friszure. Qua uiterlijk is er geen verschil te zien.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 ml appelsap
400 gram suiker
2 kaneelstokjes
680 gram verse cranberry’s (dat zijn 2 zakjes die in de koeling van de supermarkten liggen)
2 onbespoten sinaasappels (of goed schoon geboend onder de warme kraan)

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 24 uur
Houdbaarheid: 12 maanden

Bereiding:
Doe het appelsap met de suiker, de kaneel en de cranberry’s in een pan.
Was de sinaasappels, rasp de schil fijn en pers ze uit.
Voeg het sinaasappelsap en de geraspte schil toe aan de bessen, breng aan de kook en laat alles
gedurende 15 – 20 minuten op een middelmatige vuur koken tot de meeste bessen gebarsten zijn.
Neem de pan van het vuur en vul de gesteriliseerde glazen potten of flessen.
Laat minstens 1 dag trekken.
Bewaar de saus op een koele of donkere plaats in een goed afsluitbaar potje.
Bron: aangepast recept

Tip: Verdun de saus met appelsap als de saus te dik worden. De saus is het lekkerste als ze minstens een dag heeft kunnen trekken.

Voor mensen met een citrusallergie: in plaats van de 2 sinaasappel -en rasp, 250 ml dessertwijn en 3 piment bolletjes en een klein stukje geraspte gember gebruikt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.