Citroentaart

Ik heb weer eens een heerlijke taart gemaakt. Een citroentaart is het geworden. Het is de eerste keer dat ik een dergelijke taart heb gemaakt. De smaak is verrukkelijk. Er zit trouwens wel heel veel eieren en boter in. Dus voor de slanke lijn is deze taart niet echt geschikt. Een voordeel is dat deze taart vrij machtig is, dus te veel taart eten zit er niet in. De taart staat trouwens drie keer in de oven. De eerste keer wordt hij blind gebakken*. De tweede keer wordt de bodem afgebakken en de derde keer wordt de taart gebakken met de vulling er in. Dan laat je de taart goed afkoelen. Zodra het goed afgekoeld is zet je hem afgedekt in de koelkast of je eet de taart op.
Opvallend is dat na drie keer bakken de bodem niet keihard is geworden. Het is wel een stevige bodem, maar dat is met de zachte vulling een goede combinatie.

*Uitleg blind bakken: Met blind bakken bedoelt men het voor- of gaarbakken van taartbodems met behulp van een ‘blinde’ vulling. Met deze vulling wordt een ‘nep’-vulling bedoeld, meestal bestaande uit gedroogde peulvruchten of speciale gewichtjes. Hiermee wordt de taartbodem opgevuld als deze gebakken wordt. Blind bakken gebeurt alleen bij taarten waarvan de vulling anders eerder gaar zou zijn dan het deeg en bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.

8-10 personen

Ingrediënten voor het deeg:
250 gram bloem
30 gram amandelen, fijngemalen
75 gram poedersuiker, gezeefd
130 gram koude boter, in blokjes
rasp van 1 kleine citroen
1 ei
zout
1 eierdooier
½ eetlepel kokosmelk

Ingrediënten voor de vulling:
5 gave citroenen
8 eieren
450 gram fijne tafelsuiker
125 gram zachte boter
poedersuiker

Voorbereidingstijd: 40 minuten, rusttijd circa 1 uur
Bereidingstijd: circa 1 uur
Verder nog nodig: plasticfolie, ronde taartvorm van 22 cm, bakpapier, steunvulling of droge bonen, staafmixer of keukenmachine

Bereiding:
Zeef voor het deeg de bloem boven een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de amandelen, poedersuiker, boterblokjes, citroenrasp, ei en een snufje zout toe.
Kneed alles snel met koele handen tot een soepele deegbal.
Rol het deeg in plasticfolie en laat het circa 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van circa 28 cm.
Bekleed de vorm met het deeg.
Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met de steunvulling of droge bonen.
Bak de taartbodem in het midden van de oven circa 15 minuten.
Verwijder de steunvulling en het bakpapier.
Klop de eierdooier los met de melk.
Bestrijk de taartbodem dun met het losgeklopte ei en bak de deegbodem nog eens 10 minuten in de oven.
Schakel de oven terug op 180 graden.

Bereiding vulling:
Borstel voor de vulling de citroenen schoon, rasp de gele schil fijn.
Pers de citroenen uit en zeef het sap.
Klop de eieren met de suiker schuimig.
Klop het citroensap en -rasp en de boter erdoor.
Schenk de vulling op de taartbodem en bak de taart in het midden van de oven nog eens 15-30 minuten tot de vulling gestold en lichtbruin van kleur is.

Bestrooi de taart vlak voor het serveren met een dun laagje poedersuiker.
Serveer de taart in punten eventueel met wat slagroom.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.