Citroenpasta

Citroenpasta oftewel Lemon Curd, maar dan alleen gemaakt met citroenen en niet met limoenen. Het is gevaarlijk lekker. Niet geschikt voor de slanke lijn, maar wel erg lekker. Gelukkig is dit ook iets wat je niet elke dag eet. Je gebruikt dit bij taarten, muffins en toetjes. Op een later tijdstip ga ik nog een taart en muffins maken met de citroenpasta. Zodra dat gebeurd is zien jullie vanzelf het recept op de site.
voor 750 ml

Ingrediënten:
6 citroenen, geraspt en uitgeperst
175 gram boter
450 gram suiker
4 grote eieren, geklopt

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30-50 minuten
Verder nog nodig: kookpan, schaal, potten om de citroenpasta te bewaren

Bereiding:
Zet een grote pan water op het vuur en breng het aan de kook.
Zet een schaal op de pan zodra het water begint te koken.
Zet het vuur lager, maar wel dat het water blijft pruttelen.
Boen ondertussen de citroenen schoon en rasp ze en pers ze uit.
Zeef het uitgeperste citroensap.
Klop de eieren los.
Doe de boter in de hete schaal en laat de boter smelten.
Als de boter gesmolten is, voeg dan de eieren en de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
Laat onder af en toe roeren de citroenpasta voor 30-50 minuten zachtjes koken tot er een glad en dik mengsel ontstaat (net zo dik als jam).
Giet de citroenpasta over in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop en zet het op de kop weg.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Citroenpasta

  1. Hallo ik ben Myriam en mijn kleinzoon wordt binnenkort 2 jaar.
    Hij is intolerant voor gluten, lactose,melkeiwit, soja, selder, tomaten , appelsien,kersen en enkele noten.
    Nu wou ik voor zijn feestje lekker ijs maken, zodat hij net als de andere kindjes kan genieten.
    Heb je soms een receptje hiervoor met rijst-haver of amandelmelk, ik heb een klein ijsmachiene.

    vriendelijke groetjes en bedankt .
    Myriam

    1. Hallo Myriam,

      Mag er wel ananas, blauwe bessen gebruikt worden? En welke noten mogen echt niet?
      Kokosmelk is ook geen probleem?

      Groetjes,
      Renske

      1. Ik (Renske) heb onderstaande tekst overgenomen van de mailgesprek:

        Hallo Renske,

        Al heel erg bedankt voor je reactie.
        Ananas en bessen zijn ok en van noten geen hazelnoten en pindas.
        Kokosmelk staat ook niet op zijn lijst maar is die smaak niet te sterk.

        Groetjes,

        Myriam

        1. Hallo Myriam,

          Nee, kokos is niet zo sterk van smaak. Als je dat gaat gebruiken, zet het blik dan een dag van te voren in de koelkast zodat er een scheiding is gekomen tussen het water en de kokos. Schep de gestolde kokos over in een schaal en vruchten, meng het zodat het vloeibaar is geworden en giet dat in de ijsmachine. Mocht het te droog worden of niet echt vloeibaar, gebruik dan paar eetlepels kokoswater. Niet teveel, ander krijg je meer een sorbetijs. Is ook wel lekker. ????

          Een banaan is ook altijd een goede vrucht om lekker ijs van de maken. Ik heb altijd wat bevroren bananen in de diepvries liggen. Met paar bevroren bananen kan je ook goed ijs maken, maar dan wel in een keukenmachine. Meng het met wat kokosmelk of een ander soort melk. Voeg wat extra vruchten toe die wel mogen. Voeg desnoods wat zoetmiddel toe, zoiets als agavesiroop of honing als dat mag. Niet teveel, begin met een theelepeltje en proef het dan. Warm smaakt het misschien goed, maar als het bevroren is proef je weinig van de extra zoetmiddel. Daarom zit er in het gekochte ijs altijd veel suiker. Probeer het eens uit. Succes!

          Groetjes,
          Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.