Citroenkip uit Maleisië heet in het Maleis Ajam Masam. Het is een lichtpittig gerecht wat opzicht snel gemaakt is. Ik heb droge kruiden gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook verse citroengras en kurkuma gebruiken.
Als de citroenkip klaar is, dan kan je het beste nog even 5 minuten laten staan. De citroensmaak trekt dan iets langer in de saus en het vlees. Het smaakt trouwens erg lekker.
Een ander punt is, is dat het vlees niet zo heet is en daardoor proef je de saus ook beter.
voor 2-3 personen
Ingrediënten:
250 gram kip of kalkoenfilet, in blokjes gesneden
1 ui, grof gesnipperd
2 theelepels citroengras
2 theelepels sambal trassi (of sambal oelek en een mespuntje trassi)
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels olie
1 grote knoflookteen, in stukken gesneden
een geraspte limoenschil
1 citroen, uitgeperst en een geraspte citroenschil
1 blikje kokosmelk van 400 ml
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: wok, vijzel of mini keukenmachine (klik)
Bereiding:
Pureer de ui met de knoflook, de citroengras de sambal en de kurkuma in de mini keukenmachine.
Maal alles fijn totdat het een pasta is geworden.
Doe wat olie in de wok en voeg hierbij de pasta.
Zodra de pasta begint te geuren, voeg je de kip of kalkoenblokjes erbij en roerbak deze 3 minuten.
Voeg de citroensap met de kokosmelk bij de kip toe en laat het geheel nog 10-15 minuten zachtjes sudderen en de saus mooi dik is geworden.
Serveer de citroenkip met pandan of jasmijnrijst of met rijstnoedels.
Strooi als laatste wat geraspte citroenschil over de citroenkip.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Mmmm lekker