Chocoladetaart met lange vingers

Dit is de tweede keer dat ik dit recept maak. De eerste ging er iets fout. Er zaten allemaal klonten in en dat was ronduit smerig. Toen ik van het weekend het recept weer eens door las, zag ik wat ik fout had gedaan. Ik was de boter vergeten. Nu heb ik alle ingrediënten gebruikt en hij is gelukt. Tijdens het bereiden kreeg ik nog enigszins twijfels. Het werd namelijk evengoed nog erg klonterig. Toen ik het eiwit er doorheen spatelde werd het een smeuïge massa zonder klonten. Pff, gelukkig maar. Chocoladetaart met lange vingers is een overheerlijk toetje. Het is gemaakt in een charlottevorm. Deze is b.v. te koop bij Dille & Kamille (klik). Het is zeker geen slank toetje, maar wel een toetje voor een speciale dag. Hij is ook niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Je moet hem minstens een dag van te voren maken, want hij moet een nacht in de koelkast staan.

voor 8 personen

Ingrediënten:
260 gram chocolade (75% cacao of meer)
100 gram boter
8 eidooiers
8 eiwitten
60 gram suiker
250 gram sterke en gesuikerde koffie
16 lange vingers (Savoiardi van Schar)

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: een nacht in de koelkast
Verder nog nodig: plastic folie, een spatel en een charlottevorm van 19 cm of een diepe ronde vorm

Bereiding:
Smelt de chocolade au-bain-marie en zodra de chocolade is gesmolten voeg je er boter aan toe.
Voeg de eidooiers een voor een toe en meng alles goed door elkaar.
Terwijl deze massa tot lauw afkoelt, de eiwitten met de suiker stijf opslaan.
Voeg eerst ¼ van het opgestijfde eiwit bij het chocolademengsel, meng er daarna voorzichtig de rest door.
Haal met een spatel het mengsel op en roer niet, anders verliest de crème zijn luchtigheid.
Neem een diepe ronde vorm.
Laat de lange vingers in de sterke koffie even drenken en schik ze dan rondom in de taartvorm, tegen elkaar aan met de ronde zijde (de gesuikerde kant) tegen de vorm.
Vul de vorm met chocoladecrème.
Dek de bovenzijde van de crème af met de overgebleven lange vingers.
Bedek de charlottevorm met een plastic folie om uitdrogen te vermijden en zet de charlottevorm een nacht in de koelkast.
Haal hem de volgende dag uit de vorm op een mooie schotel of schaal.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.