Chocoladetaart met kersen

Een overheerlijke chocoladetaart met een laagje zelfgemaakte kersenjam en afgedekt met chocolademousse. Je bakt eerst de bodem met een blinde vulling (zie voor uitleg bij uitleg kook en baktermen). Als de bodem klaar is, dan laat je hem goed afkoelen. Je maakt van de kersen even snel jam. Zodra deze klaar is, giet je hem heet op de bodem. Dan laat je de bodem met jam afkoelen. Ondertussen maak je de chocolademousse. Test deze van te voren om te zien of het gelukt is. Is de mousse geslaagd voor de test, dan giet je de mousse in de taartbodem. Dan laat je de taart in zijn geheel minstens 2 uur afkoelen in de koelkast. Is de taart afgekoeld, dan strooi je er gemalen pure chocolade overheen. Serveer de taart met wat slagroom. De taart smaakt erg lekker. Niet te zoet.

voor 1 taart

Ingrediënten bodem:
250 gram glutenvrije bloem, gezeefd
25 gram kleefrijstmeel, gezeefd
130 gram niet te koude boter, in blokjes
110 gram poedersuiker, gezeefd
25 gram cacaopoeder, gezeefd
3 eieren op kamertemperatuur
1 eetlepel kokosmelk
snufje zout

Ingrediënten vulling:
100 gram chocolade, in stukjes gebroken
1 eetlepel water
50 gram boter, op kamertemperatuur brengen
1 eetlepel kersen likeur of rum
3 eieren
100 gram suiker
250 gram verse kersen of uit de diepvries, ontpit
50 gram suiker
4 theelepels geleipoeder

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 50-60 minuten
Rusttijd deeg: 20 minuten
Verder nog nodig: keukenmachine of mixer en een kom, vlaai-bakvorm, bakpapier en een kom
Oven voorverwarmen: 180 graden

Bereiding taartbodem:
Meng alle ingrediënten door elkaar.
Rol het deeg uit, net zo groot als het bakblik.
Smeer het bakblik in en leg er een stuk bakpapier op.
Leg dat voorzichtig het deeg op het bakpapier en druk het deeg goed in het bakblik.
Prik er met een vork hier en daar gaatjes in het deeg.
Dek het deeg af en zet hem voor 20 minuten in de oven.
Leg een stuk bakpapier op het deeg en droge bonen of met een ‘blinde’ vulling.
Zet de taart voor 50-60 minuten in de oven.
Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.

Bereiding chocolademousse:
De mousse en jam pas maken als de taartbodem helemaal klaar is.
Maak van de kersen een jam met 50 gram suiker en 4 theelepels geleipoeder.
Scheid de eidooiers van het eiwit.
Klop de eiwitten stijf en zet dit even apart.
Klop de eidooiers flink met de suiker en voeg de resterende ingrediënten er doorheen en meng alles door elkaar.
Smelt ondertussen de chocolade in een glazen schaal op een pan kokend water en zodra de chocolade
gesmolten is voeg je de boter erbij.
Laat de boter al roerend smelten totdat het een glad mengsel is geworden.
Zodra alles goed vermengd is met de chocolade, haal je de schaal van de pan water.
Laat het voor paar minuten afkoelen.
Voeg het eidooiermengsel toe bij het chocolademengsel en meng alles goed door elkaar.
Schep dan rustig de stijfgeklopte eiwitten bij het chocolademengsel totdat alles goed vermengd is.
Schep een theelepeltje mousse op een schoteltje of schaaltje en controleer of de mousse niet uitloopt.
De mousse is gelukt als je het schaaltje iets schuin houdt en de mousse niet vloeibaar is
Schenk de mousse over in de taartbodem en laat deze voor minstens 2 uur in de koelkast afkoelen.
De mousse is gelukt als je het schaaltje iets schuin houdt en de mousse niet vloeibaar is.

De taart opbouwen:
Strooi wat amandelmeel over de bodem van de taart.
Verdeel de kersen over de taart heen.
Zodra de chocolademousse klaar is verdeel je dit over de kersen heen.
Zet de taart in de koelkast voor paar uur, zodat de mousse stevig kan worden.
Serveer de taart met wat slagroom.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.