Let op: dit recept is niet lactosevrij!
De chocoladesoufflé is een heerlijk recept. Het is door de pure chocolade geen overdreven zoet gerecht, maar hij is ook niet te bitter van smaak. De mensen die geen lactoseintolerantie hebben kunnen gewoon melk gebruiken. Omdat pure chocolade vaak melkbestanddelen bevat heb ik dit recept niet als lactosevrij bestempeld. Dit is een recept met verschillende stappen: je maakt eerst de saus, dan klopt je de eiwitten op. Je mengt ze samen en dan gaat het de oven in. Zorg wel dat je alle ingrediënten klaar hebt staan, dan is het bereiden van dit gerecht zo gedaan.
Ik heb 2 foto’s gemaakt. Op de linker foto zie je hoe de soufflé uit de oven komt en op de rechter foto zie je hoe het er uit ziet als je het opgediend hebt.
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 pure chocoladereep van 75 gram, grof gehakt
40 gram glutenvrije bloem
75 gram fijne suiker, hiervan wordt suiker gebruikt voor de souffléschaaltjes
4 eierdooiers
5 eiwitten
1 theelepel vanille-essence (klik)
250 ml (soja)melk
boter om in te vetten
gezeefde cacao voor het bestuiven
poedersuiker voor het bestuiven
Voorbereidingstijd: 15-18 minuten (ruim genomen)
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Verder nog nodig: souffléschaaltjes of kleine 1-persoonsschaaltjes van 6 cm hoog en 10 cm breed of een grote souffléschaal, bakplaat, 2 schalen, pan, opscheplepel
Oven voorverwarmen op: 200 graden
Bereiding:
Vet 4 kleine souffléschaaltjes of 1 grote in met wat boter.
Bestrooi elk schaaltje of schaal met wat fijne tafelsuiker.
Zet de schaaltjes of schaal op een bakplaat.
Klop de overgebleven suiker in een kom met de eierdooiers tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is geworden.
Zeef er de bloem op en meng de bloem er dan door met zo minder mogelijke klonten.
Breng in een pan de melk tegen de kook aan en klop de hete melk geleidelijk bij het eierdooiermengsel.
Doe het eidooier-melkmengsel terug in de pan en laat al roerend op een matig vuur het sudderen tot het dik en glad is.
Neem de pan van het vuur en schep er de pure chocolade door tot die bijna gesmolten is.
Schep er de vanille-essence door en laat het afkoelen.
Klop in een andere schone en vetvrije schaal de eiwitten tot een stevig en licht vochtige pieken.
Vouw met een grote opscheplepel voorzichtig het eiwit door de bijna afgekoelde saus.
Schep het mengsel in de voorbereide souffléschaaltjes of schaal en zet ze ongeveer voor 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de soufflé(s) mooi gerezen zijn/is.
De bovenkant goudbruin is en het in het midden niet helemaal gestold is.
Meng de cacaopoeder en de poedersuiker door elkaar.
Haal het uit de oven en strooi er wat cacao/poedersuiker overheen.
Dien de soufflé(s) direct op.
Bron: aangepast recept
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.
Discolact capsules zijn niet geschikt voor vegetariërs of veganisten omdat dit gelatine bevat.