Chocoladeglazuur

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Chocoladeglazuur met een kleurtje. Ik heb het met witte chocolade en bosbessensap gemaakt. Uiteraard kun je het ook gewoon met pure chocolade maken zonder fruitsap. Het is een iets bewerkelijk recept en halverwege het recept denk je dat het mislukt is omdat het een dikke massa is geworden, maar dat is niet zo. Je moet blijven roeren totdat alles goed opgenomen is en het een mooi glad mengsel is geworden. Het chocoladeglazuur is ondanks de hoeveelheid suiker niet echt zoet qua smaak. Ik heb bosbessen gebruikt, maar je kunt natuurlijk b.v. ook aardbeiensap gebruiken om een roze kleur te krijgen. Hoe meer sap je gebruikt, hoe dieper de kleur zal worden.

Ik had nog wat chocoladeglazuur over en dit had ik in chocoladevormpjes gegoten en halve week (ik was het vergeten dat het nog in de koelkast lag) in de koelkast bewaard. Dat is wat jullie op de foto zien, maar normaal is het dik vloeibaar van structuur, net vloeibaar genoeg om de taart mee te bedekken. Overigens kun je ze ook zo opeten als zogenaamde chocolaatjes, maar wel snel want het smelt snel als het uit de koelkast is. ­čśë

voor 1 taart

Ingredi├źnten bosbessen chocoladeglazuur:
3┬Ż repen van 75 gram witte chocoladerepen (ik heb witte Verkade chocoladerepen gebruikt) of pure chocolade of melkchocolade als je een chocoladeglazuur wilt maken
90 gram boter
90 gram poedersuiker
5-6 eetlepels bosbessensap (of meer als je een diepe kleur paarse taart wilt hebben)

Ingredi├źnten bosbessensap:
125 gram bosbessen

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Verder nog nodig: aardappelstamper, pan, zeef, klein schaaltje, glazen schaal + pan met water

Bereiding bosbessensap:
Doe 125 gram bosbessen in een pan en kook de bessen stuk.
Stamp de bessen verder stuk met de aardappelstamper en laat het zo 5 minuten flink door pruttelen.
Pak een zeef en een schaaltje en doe alles over in de zeef en duw met een lepel het sap door de zeef.
Bewaar de prut wat over blijft voor iets anders of gebruikt het in b.v. yoghurt.
Zet het sap even apart.

Bereiding chocoladeglazuur:
Zet een pan met water op het vuur en zodra het water begint te koken zet je de glazen schaal op de pan.
Breek de 3┬Ż reep chocolade in een glazenschaal en smelt de chocolade.
Voeg paar eetlepels bessensap bij de chocolade en meng dat goed doorelkaar.
Voeg de boter en poedersuiker bij de chocolade en roer alles rustig doorelkaar.
Zodra alles is opgenomen, voeg je nog wat bessensap toe zodat het een mooie paarse kleur wordt.
Blijf nu roeren totdat het een gladde saus is geworden en geschikt is om de taart te versieren.
Verwijdert de schaal van de pan en smeer de taart in met het chocoladeglazuur.
Laat de taart goed afkoelen in de koelkast om het chocoladeglazuur wat harder te maken.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.