Chocolade walnoten-amandelkoek

Als wij op stap gaan, dan nemen we altijd iets glutenvrij mee om onderweg op te eten. Normaal gesproken heb ik dan altijd iets gekocht, maar dat wil ik nu anders doen. Ik wil alleen nog maar iets meenemen wat ik zelf gemaakt hebt. Cake is altijd lekker, maar dat kan ook heel erg kruimelen en is ook vaak een hap ‘lucht’.
Het moest dus iets stevig zijn. Dat is de chocolade walnoten-amandelkoek geworden.
Het is een koek geworden die niet al te hard is, maar wel harder is dan cake.
Door de bittere chocolade en de walnoten is deze taart ook niet extreem zoet geworden en dat is fijn.

Ik heb ronde vormen gebruik, maar als je hem in een rechthoekige bakvorm gaat bakken dan kan je er mooie repen van snijden. Als je zo reep dan in een stuk bakpapier verpakt, dan is dat handig om het zo mee te nemen voor onderweg. De koek kruimelt wel iets, maar ook niet heel erg extreem wat normaal is bij glutenvrij taart of koekjes.
De koek is stevig en vult goed. De koek smaakt ook erg lekker. Dit ga ik vaker maken.

Dit recept is glutenvrij, graanvrij (boekweit is een zaadje). Hij is geschikt voor vegetariërs.

voor 2 kleine taartjes of 1 grotere taart

Ingrediënten:
100 gram boekweitmeel
100 gram amandelmeel
80 gram gemalen walnoten
100 gram witte basterdsuiker
80-100 gram bittere chocoladereep, gesmolten in boter
100 gram boter
2 eieren, maat L
poedersuiker

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 90 minuten
Verder nog nodig: 2 kleine taartvormpjes of 1 grote taartvorm, beslagkom, steelpan, keukenmachine
Oven voorverwarmen op: 160 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Smelt de boter in de steelpan en voeg hier de chocolade toe.
Roer net zolang tot de chocolade is gesmolten.
Zet het vuur uit en laat de chocoboter afkoelen.
Pak de keukenmachine en maal de walnoten tot bijna fijn, er mogen kleine stukjes in blijven zitten.
Pak de beslagkom en voeg alle droge ingrediënten toe.
Meng alles goed doorelkaar.
Voeg de eieren toe en meng het door het meel.
Voeg nu langzamerhand de gesmolten boter toe en meng alles tot een dikke deeg.
Smeer de taartvormpjes in met boter en schep het deeg in de taartvormpjes.
Druk met een lepel de bovenkant van het deeg egaal plat.
Zet de taartvormpjes in de voorverwarmde oven en bak de taart(jes) in 90 minuten gaar.
Haal de taartvormpjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Als de taart(jes) zijn afgekoeld strooi je er wat poedersuiker overheen.
Snijd ze in punten (voorzichtig want het is geen cake maar een koek, dus aardig hard).
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.