Chocolade met kruimelkoek en amandelen

Een toetje dit keer. Je kunt dit recept ruim van te voren maken. Alleen moet je het wel minstens een uur van te voren uit de diepvries halen. Anders kan je hem niet mooi afmaken en op een normale manier doorsnijden. Het is diep van smaak. Dat komt omdat er pure chocolade in zit. De koekjes die ik gebruik heb is Glutafin biscuits. Ik heb er slagroom bij geserveerd, maar je kunt ook een bolletje ijs er bij geven. Omdat er geen suiker in zit, is dit toetje absoluut niet zoet. Het heeft ronduit een bittere smaak. Echt iets voor chocolade liefhebbers dus.

voor 8 personen

Ingrediënten:
18 koekjes, in stukjes gebroken
300 gram pure chocolade (meer dan 70%), in blokjes gebroken
175 gram zachte ongezouten boter
2½ eetlepels amaretto
2 eidooiers
50 gram geschaafde amandelen, licht geroosterd en in de lengte gehalveerd
25 gram gemalen amandelen
eventueel cacaopoeder

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 60-90 minuten
Rusttijd: 4 uur in de diepvries
Verder nog nodig: keukenmachine, pan water met een glazen schaal, 4 grote of 8 kleine schaaltjes

Bereiding:
Bedek 4 grote schaaltjes of 8 kleine schaaltjes met plasticfolie.
Doe de koekjes in een keukenmachine en vermaal ze grof.
Vermeng de amaretto met de eidooiers.
Zet een grote pan met water op het vuur en breng dat aan de kook, zet het vuur lager zodra het water begint te koken.
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een vuurvaste schaal en zet deze op een pan zacht kokend water.
Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de schaal van de pan.
Voeg dan de boter toe en roer alles goed door elkaar.
Laat de chocolade voor paar minuten afkoelen en roer dan de eidooiers erdoor.
Voeg de koekjes (houd wel iets achter) en de amandelschaafsels toe.
Meng alles goed door elkaar en verdeel het chocolademengsel over de 4 of 8 schaaltjes.
Dek de schaal af met een stuk plasticfolie.
Laat de schaaltjes voor minstens 4 uur in de diepvries staan.
Maal ondertussen de achtergehouden koekjes heel fijn in de keukenmachine.
Doe ze in een schaal en schep de gemalen amandelen erdoor.
Dek de schaal af en zet hem weg tot het serveren.
Strooi het koekjeskruimel/amandelmengsel op een groot stuk vetvrij papier.
Haal de schaaltjes uit de diepvries en stort de bevroren chocolade uit de schaaltjes op een bord en rol de chocoladebollen door door het koekjeskruimel/amandelmeel heen, tot de bollen gelijkmatig bedekt zijn.
Leg elk chocoladebol op een bord en laat ze voor ongeveer 1 uur staan en snijd ze eventueel doormidden als je geen kleine schaaltjes had.
Serveer de chocolade met wat slagroom en geschaafde amandelen en cacaopoeder of met een bolletje ijs.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Chocolade met kruimelkoek en amandelen

Laat een reactie achter op Louisette Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.