Chinese-Hollandse sperziebonen is weer een eigen recept in het kader van ‘ik mis de Chinese keuken’. Het recept smaakt ook echt alsof hij bij een chinees vandaan komt.
Dit recept is op twee manieren gemaakt. Als eerste heb ik het natuurlijk vegetarisch gemaakt. Vegetarisch omdat mijn man een vegetariër is en voor mezelf heb ik het met kalkoenvlees gemaakt.
Omdat dit recept eerst vegetarisch wordt gemaakt heb ik het toch als categorie en tag ook onder vegetarisch gezet. Dus schrik niet als je op de foto vlees ziet, dat was mijn bord met eten. Het recept is als je het vlees weg laat 100% vegetarisch/veganistisch.
Bij dit recept hebben wij sojabonen noedels (klik) gegeten. Dit is van het merk Amaizin Organic en is te koop bij sommige reformzaken.
Wij hebben heerlijk gegeten van onze chinese maaltijd en we gaan dit vaker eten.
Dit recept is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij, notenvrij en is geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat het recept eerst vegetarisch wordt gemaakt.
voor 4 personen
Ingrediënten:
750 gram sperziebonen, gehalveerd en de puntjes verwijderd
100 gram taugé, gewassen en uitgelekt
2 grote tomaten, in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 groene chilipepers, ontzaad en in stukjes gesneden
1-2 knoflookteentjes, klein gesneden
4 cm verse gember, geraspt
400 gram kalkoen of kipfilet, in reepjes gesneden
flinke scheut sherry
flinke scheut tamarindesaus
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel bamikruiden (klik)
1 afgestreken eetlepel sambal oelek
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 eetlepel water + 1 eetlepel maizena
olie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: wok, pan, koekenpan (voor het vlees)
Bereiding vegetarisch:
Kook de sperziebonen bijna gaar, giet ze af en laat ze uitlekken.
Pak de wok en verhit hierin de olie.
Doe de ui, gember en knoflook in de wok en roerbak dit 2 minuten.
Voeg de tomaten en de chilipeper erbij en roerbak dit 2 minuten.
Voeg de uitgelekte sperziebonen en de taugé toe en roerbak dit 1 minuut.
Voeg als laatste de kruiden, sambal, tamarinde en de sherry toe en breng alles aan de kook.
Zodra het kookt zet je het vuur lager, het moet wel blijven pruttelen.
Leg een deksel op de wok en laat het zachtjes pruttelen voor 15 minuten.
Kook ondertussen de rijst of noedels.
Draai het vuur uit na 15 minuten en serveer direct.
Bereiding met vlees:
Pak de koekenpan en verhit hierin de olie en roerbak het vlees.
Zodra het vlees rondom wit is schep je van de wat van de klare Chinese-Hollandse sperziebonen bij het vlees en roerbak dit 5 minuten, zodat de kruiden is opgenomen door het vlees.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Dit ziet er heerlijk uit, ga ik ook eens maken. Wel met vlees.