Cashewmelk of crème

Als je niet tegen lactose kan, dan ben je aangewezen op sojamelk, kokosmelk of amandelmelk. Ik ga de komende weken verschillende soorten zuivelvervangers maken. Opzicht is dan niet echt moeilijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmachine en een fles om het in te bewaren.
Ik ben begonnen met cashewmelk en/of crème. Wil je melk maken, dan gebruik je meer water en ietsje meer zout en agavesiroop maar dat is smaakgebonden. Dus altijd proeven!

Als je cashewcrème wilt maken, dan gebruik je uiteraard minder water. Om het in te laten dikken, zet je het een nacht of een halve dag in de koelkast. Als je het gemaakt hebt, is het namelijk niet direct dik. Je kunt de cashewmelk gebruiken voor bijvoorbeeld muesli, cappuccino en brood. De smaak van de cashewmelk/crème is duidelijk een notensmaak. Ik vond het erg lekker en apart smaken. Zeker de moeite waard om dit vaker te maken.

voor melk ongeveer 500-750 ml en voor crème ongeveer 150 ml

Ingrediënten:
75 gram cashewnoten
350 ml water (voor de crème) of
500-750 ml water (voor de melk)
1-2 eetlepels agavesiroop (bij melk misschien 1 eetlepel extra)
½ theelepeltje zout (bij melk misschien ietsje meer zout gebruiken)

Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Verder nog nodig: klein flesje/schaaltje voor de crème en een literfles voor de melk, keukenmachine

Bereiding:
Doe de cashewnoten en het water in de keukenmachine en pureer alles tot moes.
Voeg dan het zout en de agavesiroop of ahornsiroop erbij en meng alles goed doorelkaar.
Giet het over in een klein flesje/schaaltje als je crème maakt of in een fles als je melk maakt.
Mocht je dikke melk willen hebben, dan gebruik je minder water.
Bewaar het in de koelkast voor ongeveer 4 dagen.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.