Dit is een recept waar je echt ruim de tijd voor moet nemen. Je maakt eigenlijk 4 recepten: Tomaten-vleessaus (klik), basis tomatensaus (klik), verse pasta (klik) oftewel lasagne en de witte saus. Ik heb dit recept lactosevrij gemaakt, maar als je geen lactose-intolerantie hebt dan kan je gewoon slagroom gebruiken. Opzicht is dit geen moeilijk recept om te maken, maar omdat de cannelloni glutenvrij gemaakt moet worden is het een behoorlijke gedoe om ze goed te krijgen. De lasagne moet je eigenlijk heel erg dun maken, maar dat lukt niet met het glutenvrije deeg. Dat valt veel te snel uit elkaar. Daarom heb ik de lasagne iets dikker gemaakt dan normaal. Uiteraard kan je natuurlijk ook de gedroogde lasagne van Schär gebruiken, dan worden ze wel kleiner. Het oprollen ging ook niet makkelijk. Ook hier weer het probleem van uit elkaar vallen, maar het is me gelukt. Ondanks dat het niet helemaal soepeltjes ging en het er zeker niet uitziet zoals je het in een restaurant krijgt, is het gelukt. Weliswaar zijn de eigen gemaakte lasagne raar gekronkeld, maar dat doet niets af van de smaak want de cannelloni’s smaken verrukkelijk.
voor 4 personen
Ingrediënten vleessaus:
500 gram rundergehakt
200 gram tomaten, in blokjes gesneden
60 gram champignons, fijngesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 ui, gesnipperd
250 ml bouillon
3 eetlepels broodkruim of paneermeel (beiden glutenvrij)
1 ei
olie
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper
Ingrediënten Cannelloni:
10 vellen verse lasagne van ongeveer 17 bij 12 cm –> zie b.v. boekweitpasta of je gebruikt de lasagne van Schär. Deze moet je dan wel eerst voorkoken.
80 gram belegen of oude Hollandse kaas, geraspt
Ingrediënten tomatensaus:
375 gram pruimtomaten, ontzaad en in blokjes gesneden
1 eetlepel gezeefde tomaten
9 blaadjes basilicum
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 eetlepel olie
Ingrediënten witte saus:
200 ml kokosmelk (mensen die geen lactose-intolerantie hebben kunnen gewoon slagroom gebruiken)
60 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd vleessaus: 30 minuten
Bereidingstijd Cannelloni: ongeveer 30 minuten
Verder nog nodig: ondiepe ovenschaal en een braadpan voor de vleessaus, kookpan + schuimspaan, schaal met koud water
Oven voorverwarmen: 190 graden
Bereiding vleessaus:
Maak de groenten schoon en snijd ze.
Verhit de olie in een braadpan en fruit op een matig vuur de ui, het knoflook ongeveer 6 minuten tot de ui glazig is.
Roer de basilicum en de champignons erdoor en bak het geheel voor 3 minuten en doe vervolgens het gehakt erbij.
Bak het gehakt rul en lichtbruin.
Breng op smaak met wat zout en peper en voeg dan de tomaten, peterselie en de bouillon erbij.
Roer alles goed door elkaar en dek de gedeeltelijk af en laat het geheel 1 uur zachtjes koken met af en toe eens door te roeren.
Haal de deksel van de pan en laat alles nog eens 30 minuten zachtjes koken zodat de saus kan inkoken.
Zet het vuur uit en laat hem iets afkoelen en roer dan het broodkruim en het ei erdoor.
Leg dan de deksel weer op de pan.
Bereiding tomatensaus:
Vermeng de blokjes tomaten met de basilicumblaadjes in de keukenmachine.
Roer de knoflook, de eetlepel gezeefde tomaten en de olie erdoor en breng de saus op smaak met wat zout en peper.
Laat de saus voor minstens 30 minuten even zachtjes pruttelen op een laag vuurtje met de deksel op de pan.
Bereiding Cannelloni:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Maak met behulp van het recept boekweitpasta (klik) verse pasta en snijd dit in lapjes van 17 bij 12 cm.
Kook de lasagne in porties in een grote pan kokend water met wat zout tot hij al dente is.
Haal de porties met een schuimspaan uit de pan en dompel ze in een schaal met koud water.
Spreid de vellen uit op een theedoek en draai ze na een tijdje om zodat beide kanten kunnen drogen.
Vet een ondiepe ovenschaal van 30 bij 18 cm in en schep de tomatensaus erin.
Leg op een lasagnevel wat geraspte belegen of oude kaas.
Schep 2 eetlepels vleessaus dun verdeeld op de lasagnevel en rol deze voorzichtig op.
Leg de gevulde lasagnevellen met de rand naar beneden naast elkaar in de ovenschaal.
Bereiding witte saus:
Klop de kokosmelk of slagroom en de Parmezaanse kaas door elkaar en breng het mengsel op smaak met wat zout en peper.
Schep dit over de cannelloni en zet de ovenschaal voor ongeveer 25 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
Laat de cannelloni 10 minuten rusten voordat u dit serveert.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl