Calzone

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Een Italiaans recept, maar het zou ook nog een dichtgeklapte Turkse pizza kunnen zijn. Hoe dan ook, dit is een overheerlijk recept. Wij hebben er van genoten, ook al was het dat het deeg zo goed was gelukt. Ik had de broodmix van Schar gebruikt. Dit gaat wit de oven in en komt wit de oven uit, maar het is goed gebakken en samen met de vulling een zeer geslaagd recept. Overigens kun je de vulling ook aanvullen met vlees en/of andere groenten of volledig aanpassen aan je eigen smaak. Ik heb hem vegetarisch gemaakt. Door de feta is dit recept niet lactosevrij. Laat de feta weg als je dit lactosevrij wilt maken, gebruik eventueel extra belegen of oude kaas daar voor in de plaats. Hollandse harde gele kazen zijn vanaf belegen en ouder lactosevrij.

voor 4 personen

Ingrediënten:
500 gram broodmix* (ik had broodmix van Schar gebruikt)
450 gram water
16 gram gedroogde gist
een flinke scheut olie
3 tomaten, in blokjes gesneden
handvol zwarte olijven, door de helft gesneden
6 champignons, in vieren gesneden
2 knoflookteentjes, uitgeperst
vleugje gedroogde oregano
olie
halve blok feta, in blokjes gesneden
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd broodmix: 1 uur
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, koekenpan
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding:
Maak het deeg volgens de verpakking van de broodmix en laat het dan op een warme plek, afgedekt met plastic folie een uur rijzen.
Snijd ondertussen de groenten en de feta.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 5 minuten.
Voeg dan de tomatenblokjes, oregano en de olijven toe en roer alles goed door elkaar.
Laat alles nog eens 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
Laat het groentemengsel afkoelen.
Maak van het deeg 4 evengrote ballen en rol ze uit tot kleine ronde pizza’s.
Leg op elke lap op een helft 2 eetlepels vulling en klap ze dicht en druk de randen goed dicht.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de calzone in de oven voor ongeveer 20-25 minuten.
Laat ze even wat afkoelen en serveer ze met eventueel met een salade.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrij broodmix

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Calzone

Laat een reactie achter op mamayalin Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.