Bruine bonensoep

Omdat ik deze week snipverkouden ben, heb ik gekozen voor een makkelijk en een voedzame soep. Bruine bonensoep is een heerlijke soep die goed vult. Zeker als je er brood bij eet. Het is een vegetarische soep, maar mensen die graag bruine bonensoep willen eten met vlees kunnen er gewoon vlees bij doen. Ik heb het recept in 2 versies geschreven. Eentje voor als je droge bruine bonen gebruikt en eentje voor als je bruine bonen gebruikt uit blik of pot. Ik heb het laatste recept gebruikt. Binnen 40 minuten heb je een heerlijke maaltijdsoep klaar.

voor 4 personen

Ingrediënten:
250 gram droge bruine bonen (pot of blik bruine bonen van 500 gram)
½ knolselderie, geschild en in kleine stukjes gesneden
1¼ liter groentebouillon (2½ bouillonblokjes)
1 ui, gepeld en kleingesneden
1 prei, in ringen gesneden
2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
tijm
nootmuskaat
zout naar smaak
versgemalen peper

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Extra voorbereidingstijd voor de bruine bonen: 12 uur laten weken
Bereidingstijd: bij droge bonen: circa 1 uur en bonen uit blik/pot: circa 40 minuten
Verder nog nodig: grote soeppan en een staafmixer

Bereiding 1 (droge bonen):
Laat de gewassen bonen circa 12 uur weken in 1¼ liter water zonder zout.
Breng de bonen in het weekvocht aan de kook.
Voeg de bruine bonen, knolselderie, ui, prei, aardappelen en wat tijm toe.
Breng alles weer aan de kook en zodra het kook, laat het geheel in een afgesloten pan circa 1 uur
zachtjes doorkoken.
Pureer de soep in de soeppan en verwarm de soep opnieuw op.
Breng de soep op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Bereiding 2 (bonen uit blik of pot):
Breng 1¼ liter groentebouillon aan de kook.
Voeg de bruine bonen, knolselderie, ui, prei, aardappelen en wat tijm toe.
Breng alles weer aan de kook en zodra het kook, laat het geheel in een afgesloten pan circa 40
minuten zachtjes doorkoken.
Pureer de soep in de soeppan en verwarm de soep opnieuw op.
Breng de soep op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.