Boterkoek

Iedereen kent dit wel en praktisch iedereen heeft zijn eigen versie. Dit is zoals ik hem maak. Ik heb bij het recept nog paar variaties meegegeven. Dat leek me wel lekker voor jullie. De boterkoek smaakt verrukkelijk.

voor 1 boterkoek

Ingrediënten:
300 gram glutenvrije bloem (volkoren rijstmeel van Doves Farm)
250 gram boter
150 gram suiker
1 zakje vanille suiker
1 mespunt zout
1 ei

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 25-30 minuten
Verder nog nodig: schaal, boterkoekvorm of een platte taartvorm
Oven voorverwarmen: 200 graden

Bereiding:
De oven voorverwarmen.
Alle ingrediënten goed door elkaar mengen in een schaal tot dat het een mooi glad deeg is geworden.
De boterkoekvorm invetten en het deeg er in doen en in de vorm platdrukken.
De koek eventueel met wat losgeklopte ei bestrijken.
Met een vork of een mes er ruitjes op tekenen/trekken.
De koek in de voorverwarmde oven zetten voor ongeveer 20 á 25 minuten laten bakken.
De boterkoek moet van buiten bros bruin maar van binnen zacht zijn.

Variaties boterkoek:
Maanzaadkoek: bestrijk de koek met losgeklopt eiwit en strooi er maanzaad op.
Gemberkoek: doe er 130 gram gember met vocht bij en garneer voor het bakken de koek met wat plakjes gember.
De bereiding en baktijd is hetzelfde als bij de boterkoek.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Boterkoek

  1. Hallo,

    ook bij mij viel hij uit elkaar, en heb het helemaal laten afkoelen. voorderest smaakt het erg lekker!!

    groetjes,

    Romy

    1. Ja, dat kan je gebruiken maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat het een iets ander resultaat heeft dan de boterkoek die ik gemaakt heb. Ik heb rijstebloem gebruik.

  2. Hoi Renske,

    Welke lactosevrije boter heb je hier gebruikt, voor deze boterkoek?

    Groetjes,
    Marjolijn

    P.S. Echt een heerlijke site zo. Lekker overzichtelijk! 😀

    1. Dank je Marjolijn,

      Het is al weer een hele tijd geleden dat ik een boterkoek heb gemaakt, maar ik heb hier of vloeibaar blue band boter gebruikt of wajang margarine. Deze 2 zijn beiden lactosevrij.

  3. Hoi, ik bak de boterkoek met een zelfgemaakt mengsel van glutenvrij meel (rijst, haver, mais, aardappel, tapioca) maar voeg daarbij 1 eetlepel xanthaangom. Ik heb geen last van het uit elkaar vallen… 😉
    in mijn recept staat geen ei…
    en mijn oventemperatuur is lager, 160 graden..

    het is een oorspronkelijk Italiaans recept, torte di limone, na 20 minuten doe je er een vulling op van citroensap en citroenrasp met eieren en bak je de koek nog 25 minuten extra.
    ik zal het recept plaatsen..

  4. Hallo Renske,

    Ik eet sinds een week gluetnvrij, dat is wennen. Ik heb vandaag je boterkoek gebakken. Ik heb precies het recept gevolgd, maar mijn boterkoek valt bij aansnijden uit elkaar. heb jij een idee hoe dit kan?

    groetjes Debbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.