Bosbessentaart

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik had behoorlijk wat bosbessen in huis en zin in iets lekkers en het was zoete trek. Daar is deze taart uitgekomen. De basis is gewoon cake met bosbessen en op de taart heb ik chocoladebosbessenglazuur gesmeerd en kunstig afgewerkt met witte chocolade. Het chocoladeglazuur (klik) is gemaakt met witte chocolade en bosbessensap (en natuurlijk nog meer ingrediënten). Hoe licht of donker de kleur van de chocoladeglazuur wordt ligt er natuurlijk aan hoeveel eetlepels bosbessensap je gebruikt hebt. Op de foto zie je dat de bosbessen boven in de taart zitten. Eigenlijk is dat de onderkant van de taart, de bosbessen zakken tijdens het bakken naar de bodem. En dat is dan ook eigenlijk de bedoeling, want als de taart omgekeerd wordt opgebouwd krijg je een leuk effect dat het sap van de bossen zogenaamd naar beneden is gezakt. Alsof het een verlengde is van het chocoladeglazuur. De taart smaakt trouwens verrukkelijk.

Voor 6-8 personen

Ingrediënten:
250 gram bosbessen
200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik heb Doves farm zelfrijzend bakmeel gebruikt)
200 gram suiker
200 gram boter
4 eieren

Ingrediënten bosbessensap:
125 gram bosbessen

Ingrediënten bosbessen chocoladeglazuur (klik):
3½ repen van 75 gram witte chocoladerepen (ik heb witte Verkade chocoladerepen gebruikt)
90 gram boter
90 gram poedersuiker
5-6 eetlepels bosbessensap (of meer als je een diepe kleur paarse taart wilt hebben)

Afwerking taart: ½ reep witte chocolade (ik heb witte Verkade chocoladerepen gebruikt)

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten (als de taart in de oven staat kan je de bessensap en chocoladeglazuur maken)
Verder nog nodig: cakebakblik, pan, zeef, klein schaaltje, beslagkom, mixer, aardappelstamper, glazen schaal + pan met water, kleine glazen schaal + pan met water, lepel, theelepeltje
Oven voorverwarmen: 160 graden

Bereiding bosbessensap:
Doe 125 gram bosbessen in een pan en kook de bessen stuk.
Stamp de bessen verder stuk met de aardappelstamper en laat het zo 5 minuten flink door pruttelen.
Pak een zeef en een schaaltje en doe alles over in de zeef en duw met een lepel het sap door de zeef.
Bewaar de prut wat over blijft voor iets anders of gebruikt het in b.v. yoghurt.

Bereiding taart:
Breek de eieren in de beslagkom en voeg hierbij de suiker.
Meng de eieren en suiker met de mixer net zolang totdat het mengsel lichtgeel is.
Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel toe.
Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en voeg dat ook beetje bij beetje bij het deeg.
Spoel de bosbessen af onder de kraan en laat het goed uitlekken.
Smeer het cakebakblik in met wat boter.
Voeg de bosbessen bij het deeg en schep alles goed doorelkaar.
Giet nu het deeg in het bakblik en zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 60 minuten.
Na 60 minuten controleer je of de cake gaar is.
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen.

Bereiding chocoladeglazuur:
Zet een pan met water op het vuur en zodra het water begint te koken zet je de glazen schaal op de pan.
Breek de 3½ reep chocolade in een glazenschaal en smelt de chocolade.
Voeg paar eetlepels bessensap bij de chocolade en meng dat goed doorelkaar.
Voeg de boter en poedersuiker bij de chocolade en roer alles rustig doorelkaar.
Zodra alles is opgenomen, voeg je nog wat bessensap toe zodat het een mooie paarse kleur wordt.
Blijf nu roeren totdat het een gladde saus is geworden en geschikt is om de taart te versieren.
Verwijdert de schaal van de pan en smeer de taart in met het chocoladeglazuur.
Laat de taart goed afkoelen in de koelkast om het chocoladeglazuur wat harder te maken.

Afwerking taart:
Zet een schone glazen schaal op de pan met heet water en smelt hierin de ½ reep witte chocolade.
Pak nu een theelepeltje en schep dat vol met gesmolten witte chocolade en versier de taart met slierten enz.
Gebruik eventueel een satéstokje om de witte chocolade verder te bewerken op de taart.
Laat de taart nu goed afkoelen en zet hem voor een uurtje in de koelkast.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.