Bosbessenkwarktaart is bijna hetzelfde als het recept van boekweit bosbessenkwarktaart. Het enige verschil is de bodem en de afwerking. De kwarklaag is precies hetzelfde, maar door een andere bodem en een bovenlaag is het dan toch nog een ander soort taartje geworden. Het idee van dit taartje kwam van het bosbessentaartje van Ikea. Helaas is dit soort taartje niet meer te koop bij Ikea, maar nu heb ik hem dan zelf gemaakt. Althans, bijna want hij smaakt wel iets anders maar het idee klopt aardig.
Door de bosbessenjam op de kwarklaag en door de kwarklaag zelf is dit een taartje geworden wat niet te zoet smaakt en eigenlijk heerlijk fris van smaak is.
Dit taartje is glutenvrij, graanvrij, lactosevrij en is geschikt voor vegetariërs.
voor 1 klein taartje van 16 cm
Ingrediënten kwarklaag:
200 ml lactosevrije magere kwark (of gewone kwark als je geen lactose-intolerantie hebt)
100 gram bosbessenjam (klik)
Ingrediënten bodem:
100 gram amandelen zonder schil (fijngemalen in een keukenmachine)
100 gram amandelen met schil (fijngemalen in een keukenmachine)
1 ei
60 gram kokosolie
50 gram suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten + 10 minuten om er bosbessenjam op te kunnen smeren
Rusttijd kwarktaart: 4 uur
Verder nog nodig: ronde kleine (papieren) taartvorm van 16 cm, twee beslagkommen, keukenmachine
Oven voorverwarmen op: 170 graden (hetelucht)
Bereiding kwarklaag:
Doe alle ingrediënten van de kwarklaag in de eerste beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Bereiding notenbodem:
Maal alle noten redelijk fijn in de keukenmachine.
Er mogen geen grote stukken noten in blijven zitten.
Doe de gemalen noten en de rest van de ingrediënten in de beslagkom en meng alles goed door elkaar.
Bereiding taartje:
Pak een kleine ronde bakvorm (Ik heb een papieren ronde bakvormpje gebruikt).
Schep het deeg op de bodem en druk deze plat met de bolle kant van de lepel.
Schep de kwarklaag op de bodem en zorg dat alles egaal verdeeld is.
Zet het taartje in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Na de 30 minuten haal je hem uit de oven en laat je hem goed afkoelen.
Schep na 10 minuten wat eigen gemaakte bosbessenjam op de kwarklaag en smeer deze uit over de kwarktaart (lukt het uitsmeren niet, schep dan hier en daar wat bosbessenjam op de kwarklaag en pak een theelepeltje (even nat maken) en smeer de jam voorzichtig uit).
Zet hem nu in de koelkast om de kwarktaart stevig te laten worden.
Het beste is dat je hem minstens 4 uur in de koelkast laat staan, langer is nog beter.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl