Bosbessenkruimel en banaan met vanillevla

Bosbessenkruimel met banaan en vanillevla is een toetje wat ik zelf bedacht heb. Het is een simpel recept. Het zit boordevol met verschillende ingrediënten. De havervlokken is van het merk Provena. Deze is gegarandeerd glutenvrij. Het toetje is lactose- en eivrij. Het toetje smaakt heerlijk en vult goed.

voor 4 personen

Ingrediënten:
675 gram blauwe bosbessen
2 dikke bananen, in dikke plakken gesneden
500 gram (soja)vanillevla
60 gram suiker
1 theelepel geleipoeder

Ingrediënten kruimeltopping:
100 gram geschaafde amandelen
60 gram ongezouten boter
60 gram broodkruim
30 gram havervlokken (van het merk Provena is gegarandeerd glutenvrij)
30 gram basterdsuiker

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: pan, een schaal en een lage ovenschaal

Bereiding:
Doe de bosbessen en de suiker in een pan en kook het op een zacht vuurtje tot de sappen uit de bosbessen vrijkomen en zacht begint te worden.
Haal het van het vuur en doe de theelepel geleipoeder er in.
Alles goed door elkaar roeren en opzij zetten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de bananen in dikke plakken.
Doe de vanillevla in de ovenschaal en leg de plakjes banaan over de hele schaal naast elkaar.
Doe de boter in de koekenpan en smelt deze op een laag vuurtje.
Voeg het broodkruim, de havervlokken en de basterdsuiker toe.
Zet het vuur ietsje hoger en kook het snel, onder voortdurend roeren totdat het broodkruim en de havervlokken beginnen te karamelliseren, bruin en los van elkaar.
Doe het mengsel over in een schaal en roer de amandelen er door heen.
Het bosbessenmengsel is nu iets afgekoeld en een gelei geworden.
Schep dit over de banaan heen.
Schep het kruimelmengsel over de bosbessen, begin bij de zijkanten en werk naar het midden toe.
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten tot de bovenlaag krokant en goudkleurig is.
Bron: eigen recept

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Bosbessenkruimel en banaan met vanillevla

  1. Hoi Katrien,

    Ja, mijn ervaring van de glutenvrije havervlokken zijn goed. Ik heb nergens last van.
    Ik gebruik altijd vloeibare blue band of olie, dat is lactosevrij. Als ik harde boter nodig heb voor taart of koekjes, dan gebruik ik de lactosevrije boter/margarine van eigen merk AH of wajang margarine.

  2. Ik zag toevallig laatst de glutenvrije havervlokken staan. Jouw ervaring hiermee is dus goed? Ik vond het nog wel een beetje eng namelijk… Het zou wel fijn zijn, ze zouden een ideale toevoeging zijn aan mijn zelfgemaakte muesli. En o, havermout!! Jammie…
    Ook maakte ik vroeger vaak havermout koekjes, heel makkelijk, groffe havermout met suiker en boter mengen en eventjes bakken in de oven.(kan jij met ander vet doen, wan tik begrijp dat je geen lactose verdraagt?). En dan lekkere kruiden erdoor….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.