Een ouderwets sinterklaasrecept of gewoon een recept omdat je het lekker vindt. Je kunt dit met allerlei andere smaken maken, precies wat jezelf lekker vindt.
Kijk wel uit met hete suiker, dit is werkelijk heet en zeker niet geschikt om kinderen dit zelfstandig te laten maken. Tijdens het uitgieten knoei je en het is niet leuk als het hete suikermengsel op de handen van een kind terecht komt.
Op de foto met de klok mee, vanaf linksboven gezien: cacaosmaak, koffiesmaak, en de onderste twee is speculaasborstplaat. De smaak is uiteraard zoet, echt zoet.
Een tip: gebruik silicone vormpjes. De borstplaat komen een stuk makkelijker uit de vormpjes dan als ze in de metalen vormpjes zitten. Bij de metalen vormpjes breek je heel snel de borstplaat.
voor ongeveer 500 gram borstplaat
Ingrediënten:
500 gram fijne kristalsuiker
125 ml melk of water of ongeklopte slagroom
2½ eetlepel cacaopoeder of 1 eetlepel speculaaskruiden of 1 eetlepels oploskoffie
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: steelpan, leuke silicone vormpjes of metalen figuurtjes + bakpapier + bakplaat
Bereiding:
Spoel de silicone vormpjes af met koud water en zet dat ergens neer.
Of als je geen silicone vormpjes hebt: leg op een bakplaat bakpapier en smeer dat in met boter of met water.
Als je het bakpapier ingesmeerd hebt met boter, dan smeer je de metalen figuurtjes ook in met boter.
Heb je het bakpapier ingesmeerd met water, dan spoel je de metalen figuurtjes af onder de koude kraan.
Leg de metalen figuurtjes op de bakplaat.
Doe alle ingrediënten in de steelpan en blijf roeren totdat alle suiker is opgelost.
Om te controleren wanneer het suikermengsel klaar is: druppel een suikermengsel in koud water.
Zodra er een balletje ontwikkeld, dan is het bijna klaar om het suikermengsel over te gieten in de vormpjes.
Haal je de pan van het vuur en laat je de borstplaat 2 minuten afkoelen, maar blijf wel in de pan roeren.
Giet nu het suikermengsel over in de silicone of metalen figuurtjes en laat ze afkoelen.
Het afkoelen duurt ongeveer 1-2 uur, maar voor de zekerheid is het handige om ze in de koelkast te laten uitharden.
Serveer ze op een schaal of doe ze in een trommel of leuke zakjes om ze uit te delen.
Bron: aangepast recept – ©️ www.glutenvrijkookhoekje.nl