Boerenstoofschotel

Boerenstoofschotel is een recept voor paar dagen of voor een groot gezin. Het is ook handig om een grote pan te maken en dit in diepvriesbakjes te doen en in de vriezer bewaren. Ik heb het gemaakt met runderstoofvlees. Verder heb ik weer gebruik gemaakt van de slow cooker. Uiteraard kan je dit recept ook gewoon in de braadpan maken. Ik had eigenlijk maar weinig tijd om te koken en dan is de slow cooker weer handig. De smaak van dit recept is heerlijk. Het is een complete maaltijd met vlees, groenten en aardappelen. Echt een recept voor de herfst en winterdagen.

voor 6-8 personen

Ingrediënten:
1 kg magere runderstoofvlees, gesneden in blokjes van 4 cm
1 kleine courgette, in blokjes van 1,5 cm
250 gram kleine nieuwe aardappelen, gehalveerd
1½ stengel bleekselderij, gesneden in stukjes van 2 cm
1 winterpeen, in grove blokjes gesneden
3 rode uien, in ringen gesneden
6 rijpe tomaten, in kleine stukjes gesneden
1-2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel gemalen koriander
½ theelepel pimentpoeder
¾ theelepel paprikapoeder
250 ml rode wijn
500 ml runderbouillon
70 gram tomatenpuree
2 laurierblaadjes
3 eetlepels fijngehakte peterselie
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper.

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd slow cooker: 5 uur en 30 minuten
Bereidingstijd braadpan: 2 uur
Verder nog nodig: slow cooker of een braadpan

Bereiding slow cooker:
Verwijder indien nodig het overtollig vet van de runderlappen.
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 4 cm.
Doe het vlees in de slow cooker met de courgette, aardappelen, bleekselderij, winterwortel, uien, tomaten, knoflook, rode wijn, bouillon, laurierblaadjes, tomatenpuree en de kruiden.
Zet de slow cooker op laag (stand 1) en laat het geheel voor 5 uur en 30 minuten zachtjes garen.
Proef het en maak het af met wat zout en zwarte peper.

Bereiding braadpan:
Verwijder indien nodig het overtollig vet van de runderlappen.
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 4 cm.
Doe het vlees in de braadpan en braad het vlees net aan bruin.
Voeg de courgette, aardappelen, bleekselderij, winterwortel, uien, tomaten, knoflook, rode wijn, bouillon, laurierblaadjes, tomatenpuree en de kruiden.
Zet de braadpan op een laag vuurtje en laat het geheel voor ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen.
Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in zit.
Proef het en maak het af met wat zout en zwarte peper.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.