Boekweittaart

Boekweittaart is, ik kan het helaas niet anders zeggen een heerlijke taart. Als ik hem gemaakt heb, is hij binnen een dag helemaal opgegeten. Mijn familie is er dol op. Ik had hem met poedersuiker bestrooid, maar je kan het ook gewoon versieren met slagroom of cacao. Het doorsnijden van de cake is een precies werkje, maar wat maakt het uit als het iets scheef gesneden wordt. Je smeer op de eerste laag cake vosbessenjam op en dan doe je de andere laag cake er op. Je zou er zelf ook nog een laag slagroom boven op de jam kunnen doen. De vosbessenjam had ik gekocht bij Ikea, maar je kan natuurlijk altijd een andere soort jam gebruiken.

(voor 1 springvorm van 26 cm rond; 12 stukken)

Ingrediënten:
250 gram zachte boter
200 gram suiker
6 eieren
250 boekweitmeel
250 gram gemalen amandelen (zelf malen in een keukenmachine)
10 gram wijnsteenbakpoeder
400 gram vosbessen (Ik heb vosbessenjam gekocht bij Ikea)
poedersuiker om te bestuiven
bakpapier en vet voor de bakvorm

Voorbereiding: ongeveer 35 minuten
Bereiding: ongeveer 50 minuten
Verder nog nodig: springvorm
Oven voorverwarmen: 200 graden (heteluchtoven 175 graden)

Bereiding:
Verwarm de oven voor.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand dun in.
Roer de boter met 150 gram suiker schuimig.
Roer de eierdooiers er één voor één doorheen.
Meng het boekweitmeel met de amandelenmeel en het bakpoeder en roer het mengsel door de massa heen.
Het deeg is zeer stevig.
Klop de eiwitten met de rest van de rietsuiker stijf en schep dit door het deeg heen.
Vul de bakvorm met het deeg en bak de taart in het midden van de oven circa 50 minuten bij
200 graden (heteluchtoven 175 graden).
Test met een satéprikker of de taart gaar is. Haal de taart uit de bakvorm en laat deze op een rooster afkoelen.
Snijd de taart doormidden, bestrijk de onderste helft met de vosbessen en leg de bovenste helft er weer bovenop.
Bestuif met poedersuiker.
Bron: Glutenvrij genieten

Variant: Gebruik in plaats van gemalen amandelen eens gemalen hazelnoten.

2 thoughts on “Boekweittaart

    1. Vosbessen zijn familie van de rode bosbes en de Latijnse naam van deze bessen is vaccinium vitis-ideae. Dus als je geen vosbessen kan vinden, dan zou je ook rode bosbessen kunnen gebruiken. Vosbessen groeien hoofdzakelijk in Zweden en Finland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.