Boekweitbrood

Het recept voor boekweitbrood is een goed recept. Het is smakelijk en stevig brood. De structuur van het dit brood is bijna zoals een normaal brood. Het heeft alleen iets weg van een cakestructuur. Dit brood is niet heel erg droog en het is ook op de tweede dag goed te eten. Het is zeker de moeite waard om dit recept te maken.

voor 1 brood

Ingrediënten:
2 theelepels zout;
1 zakje gist (11 gram) of 20 gram bakpoeder;
5 à 6 dl (soja)melk (of water/melk) of karnemelk, hoeveelheid afhankelijk van soort boekweit (40 graden);
11 gram fiberhusk en dit 10 minuten laten weken;
boter om in te vetten;
500 gram gv boekweitmeel;
3 eetlepels olie;
80 gram suiker
1 theelepel citroensap (weglaten bij gebruik van karnemelk);
2 eieren

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 35 minuten
Rijststijd: ongeveer 45 minuten
Verder nog nodig: schaal om te kneden, broodbakblik
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:
Meng het zout en de suiker door het meel
Strooi de gist erover. Roer de olie en het citroensap erdoor en als laatste de 2 eieren.
Voeg de melk in gedeelten toe en mix tot een beslag, iets dikker dan pannenkoekenbeslag.
Vet het bakblik in met boter (niet met olie) en giet het deeg erin.
Laat het afgedekt op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (duurt wat langer dan lichter meel, ongeveer 45 minuten).
Verwarm intussen de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 190 graden) en zet er alvast een bakje water in.
Bak het brood gaar in de voorverwarmde oven.
Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 190 graden (heteluchtoven 170 graden).
Controleer na 35 minuten op gaarheid met een houten satéprikker.
Er mag geen deeg aan kleven.
Laat het zo nodig nog wat langer bakken.
Stort het na het bakken meteen op een rooster en laat het afkoelen onder een schone theedoek.
Bron: Lekker glutenvrij

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Boekweitbrood

  1. Bedankt voor het basis recept van boekweit brood.
    Als ik door mijn voorraad glutenvrij brood en broodbakmix ben, ga ik het uitproberen.
    Ik ga de gist vervangen door zuurdesem en de suiker door roomboter en de olie door kokosvet. (geinspireerd door Thomas Seyfried, prof aan de Universiteit Boston. ) Later hoop ik het resultaat te delen…

      1. Renske, Het resultaat is goed. Het boekweit desem brood smaakt heerlijk, fris -zuur en zelfs een beetje zoet, zonder dat er suiker in zit. Ziet er uit als jouw brood.
        Hier het aangepast recept:
        400 gr Boekweitmeel
        200 gr Boekweit/haver desem (= half water/half meel)
        300 ml lauw water
        80 gr roomboter
        50 gr kokosvet
        10 gr zeezout
        eivervanger:
        2 eetlepels vers gemalen lijnzaad en 10 gr fiberhusk en 100 ml water en paar minuten laten staan.
        poeder uit 1 capsule Disolact (tegen de lactose)
        1 theelepel koriander poeder + 1 theelepel venkel poeder
        Het deeg 24 uur laten fermenteren/rijzen. daarom geen ei (durf ik niet)

        1. Wat goed zeg. Ik ga dit ook eens zo maken. Dank je Jan. Het lijkt me ook lekker met de kruiden (koriander en venkelpoeder).
          Wat ook slim is van je om de poeder van een discolactcapsule direct in het brood te doen. Echt een handige tip!

  2. Hoi Renske,

    Ik wil je ontzettend bedanken voor je recept van boekweitbrood! Het bakken lukte in 1 keer. Het recept is goed te volgen en het resultaat is prima en lekker.

    Hartelijke groet van Henk

  3. hallo, ik heb een lange lijst met voedselallergieën, ik mag nog enkel boekweitmeel. Verder ben ik allergisch aan oa eieren, melk, banaan, alle soorten tarwe (met uitzondering van Spelt, maar mag ik niet eten ivm lekkende darm), ik mag geen suikers.
    Ik zou graag een lekker recept hebben voor boekweitbrood, maar dan zonder de ei, melk, suiker…

    Dank

      1. Ben ook benieuwd naar de mogelijkheden. Zit beetje in hetzelfde schuitje: geen tarwe, geen koemelk, geen suiker en geen ei.
        Wou dit graag ook uitproberen in een wonderpan.

        1. Wat de wonderpan betreft, daar kan ik je niet mee helpen omdat ik geen wonderpan heb.

          Wat de andere punten betreft, daar ga ik binnenkort echt eens aan de gang en kijken of er zonder tarwe, eieren, banaan, suikers en melk een goed boekweitbrood te fabriceren is. Jullie horen het nog.

          Wel een vraagje: Zaden mogen wel gewoon?

    1. Uiteraard zijn die er. De vraag is dan wel wat je ervoor in de plaats wilt gebruiken. Palmsuiker of meer de vloeibare vorm: honing of agavesiroop.

      Ik heb hier paar voorbeelden van verschillende vervangingsproducten:
      80 gram suiker kan je vervangen door 80 gram palmsuiker (verhouding is 1 op 1);
      80 gram suiker kan je vervangen door 60 ml agavesiroop (agavesiroop smaakt zoeter dan suiker, daarom kan je 25% minder gebruiken. Berekening wordt dan: 80-25%);
      80 gram suiker kan je vervangen door 100 gram honing (verhouding is 1 gram suiker = 1,25 gram honing, dus 80*1,25= 100). Wel moet je de temperatuur met 4 graden verlagen en er moet minder vocht gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.