Boekweitbrood zonder eieren, suiker, lactose, banaan of zuivel

Bij het broodrecept boekweitbrood (klik) had ik van twee mensen de vraag gekregen of er ook brood gemaakt kan worden zonder (tarwe)graan, eieren, melk/koemelk (en zuivel denk ik dan ook als je koemelk zegt), banaan, suiker en alle soorten tarwe (dus ook spelt, want dat is ook gewoon tarwe).
Ik had vorig jaar al toegezegd dat ik er eens naar zou kijken, maar was het op een gegeven moment helemaal vergeten.
Op 10 februari reageerde Veerle met dezelfde vraag en ook toen had ik ook toegezegd dat ik er eens naar zou kijken.

Vandaag ben ik er eindelijk aan toegekomen om een broodje zonder graan, eieren, (koe)melk/zuivel, suiker, banaan te maken. Maar wat heb ik dan wel gebruikt?
Ik heb boekweitmeel gebruikt, want dat is een zaadje van een laag plantje wat als pseudograan gebruikt wordt. Omdat boekweitmeel nogal droog is en geen bindende factor heeft, heb ik ook tapiocabloem of meel (klik) gebruikt. Tapiocabloem of meel is gemaakt van cassave of maniokwortel. Maniokbloem (tapiocabloem) wordt vaak gebruikt als bindmiddel in voedsel en het wordt ook gebruikt als bindmiddel. Tapiocabloem/meel is glutenvrij en daardoor geschikt voor mensen met coeliakie.

Verder heb ik Yozozout gebruikt, omdat we jodium nodig hebben voor een goede werking van onze schildklier. Wil je dit niet gebruiken, gebruik dan het zout wat je gewend bent.
Voor nog meer vezels, heb ik ook gekozen om fiberhusk (Psyllium/vlozaad) (klik) te gebruiken.
Verder heb ik vitamine C poeder van het merk Doves Farm (klik) gebruikt en een theelepel Unique Binder (klik).

Ik heb het brood in een broodrijsmandje (klik) laten rijzen in een broodrijskastje (klik). Na de 60 minuten heb ik het brood op een bakblik laten storten en in de oven af laten bakken. Maar je kunt het deeg ook gewoon in een broodbakblik laten rijzen en bakken. Het model is dan alleen anders.

Alle ingrediënten zijn dus glutenvrij, lactosevrij, graanvrij, eivrij, zuivelvrij, banaanvrij, suikervrij en tarwevrij. Verder is dit brood ook nog geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ik heb mijn man (heeft geen coeliakie) ook laten proeven van dit brood. Hij vindt het brood lekker smaken, bijna als normaal brood. Ondanks dat ik niet echt een fan ben van boekweitmeel was het brood lekker knapperig van buiten en vers van binnen. Met andere woorden, het brood smaakt goed en lekker.

Aanvulling: Dag twee van het brood. Is het nog goed te eten? Ja dat is het, want het brood is nog steeds vers, snijdt goed, kruimelt amper (niet meer of minder dan een gewoon glutenbrood) en smaakt nog steeds goed.

voor 1 brood

Ingrediënten:
400 gram glutenvrij boekweitmeel (is een zaadsoort van een laag plantje wat gebruikt kan worden als een pseudograan)
50 gram tapiocameel (cassave of maniokwortel)
11 gram droge gist
1 theelepel vitamine C van Doves Farm (klik)
1 theelepel Yozozout
1 theelepel Unique Binder (klik)
500 ml sodawater of water zonder prik
7 gram fiberhusk (vlozaad)
50 ml olie

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Rijstijd (op 40 graden of op een warme plek in je huis): 60 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Verder nog nodig: schaal om te mengen en een mixer of keukenmachine, broodbakblik, broodrijsmandje of een schone schaal en een natte keukendoek
Oven voorverwarmen op: 230 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Zeef alle droge onderdelen (behalve de gist) boven een schaal.
Voeg nu de gist toe en meng alles met een lepel goed door elkaar.
Giet het water of sodawater (spa rood of een ander merk) erbij en de olie.
Meng nu minstens 5 minuten lang met een hand mixer of keukenmachine het brooddeeg.
Smeer een broodbakblik in met wat olie.
Giet het brooddeeg in het broodbakblik en laat het op een warme plek (ongeveer 40 graden), afgedekt met een schone natte theedoek voor 60 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 graden en zet het broodbakblik voor 40 minuten in de oven.
Controleer na de 40 minuten of het brood hol klinkt, zo ja dan is het brood gaar en klaar.
Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen.
Klinkt het brood nog niet hol, zet hem dan met 5 minuten per keer langer in de oven.
Snijd het brood als het afgekoeld is.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Boekweitbrood zonder eieren, suiker, lactose, banaan of zuivel

  1. Is dit brood ook te maken in een broodbakker van panasonic? Ik wil me er een nieuwe aanschaffen omdat mijn bakvorm van mijn oude machine versleten is.

    1. Daar kom je maar op een manier achter: uitproberen. Ik zou wel de volgorde van toevoegen anders doen. Ik had vroeger ook een Panasonic broodbakmachine (bbm) en daar moest ik altijd eerst de natte onderdelen (water, olie en ei) in doen en dan pas de droge onderdelen (meel, zout en gist). Bij dit recept wordt het dan eerst het sodawater en de olie in het bakvorm doen en dan het meel, fiberhusk, zout (het zout even door het meel roeren) en dan de rest. Gist mag niet in aanraking komen met zout (dan werkt de gist niet meer) daarom het zout eerst door het meel mengen.
      Het glutenvrije programma van mijn bbm was 2 uur, maar je zou ook het 3 uur bakprogramma kunnen gebruiken.

      Laat je het nog weten of het gelukt is? Dan is ook handig voor anderen dit dit recept ook in een bbm wil maken.

  2. Ik wilde graag boekweitbrood maken zonder gist, gluten, ei, zuivel, banaan, mais en suiker.
    Omdat er gist inzit kan ik jouw heerlijke brood toch niet eten.
    Of heb je een aanpassing?
    Groetjes Agnes

    1. Ik zou het brood dan gewoon met bakpoeder (1 afgestreken eetlepel) maken. Je hoeft het brood dan niet laten rijzen, maar je kunt het dan direct in de voorverwarmde oven zetten.

  3. Beste,
    Ik ben al een tijdje op zoek naar een lactosevrij, glutenvrij en ei vrij brood recept voor in een broodmachine. Zou dat met dit recept ook gaan denk je? Of heb je hiervoor een beter recept?
    Groetjes, Kelly

    1. Hallo Kelly,

      Ik zou het gewoon proberen om het in de broodbakmachine (bbm) te maken. Je doet dan eerst het water, olie in de bbm. Alle droge ingrediënten van te voren even zeven en deze dan in de bbm doen. Als laatste de gist erop en een kort (glutenvrij) bakprogramma nemen.
      Mocht je het willen maken met (wijnsteen)bakpoeder, dan eerst alle ingrediënten in een schaal mengen. Dan schep je het deeg in de bbm en je gebruikt dan het bakprogramma ‘only bake’. Dit is de bakprogramma om cake te bakken in een bbm en geschikt om brood met bakpoeder te bakken.
      Succes en laat je het nog weten of het gelukt is?
      Gr. Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.