Bloemkool anders

Ik had een bloemkool gekocht en daar had ik maar de helft van nodig. De andere helft bleef maar in de koelkast liggen. Dat is natuurlijk zonde, dus ik had even een blik in de koelkast geworpen om te kijken wat er nog meer lag en er lag genoeg om een heerlijk recept van te maken. Dat is dit recept geworden.
Ik kon geen andere naam verzinnen dan bloemkool anders, want het is echt bloemkool anders dan wat je normaal zou maken met bloemkool.
Het is een saus geworden wat je eet bij rijst en/of noedels. Wij hebben er trouwens boekweitnoedels bij gegeten. Een zeer goede combinatie en erg lekker samen.
Dit recept is glutenvrij, eivrij, notenvrij en lactosevrij. Verder is deze saus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Het heeft ons zeer goed gesmaakt en het is een recept wat ik zeker vaker ga maken. Is weer eens wat anders.
voor 4 personen

Ingrediënten:
½ bloemkool, in kleine roosjes
3 kleine winterwortels, schuine plakjes
4 sjalotjes, grof gesneden
4 grote kastanjechampignons, in grote stukjes gesneden
270 gram ananasblokjes op eigen sap (blik van 270 gram, uitlekgewicht 140 gram), ananasblokje uit laten lekken
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels tamarindesaus
100 ml water
1 grote tomaat, in blokjes gesneden
2 eetlepels tomatenketchup
2 theelepels kerriepoeder
scheut gembersiroop
3 cm versgeraspte gemberwortel
om de saus in te dikken: 1½ eetlepel maizena + 1 eetlepel koud water
olie om in te bakken

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: wok, kookpan voor rijst of noedels

Bereiding:
Kook de rijst of noedels volgens de verpakking.
Doe wat olie in de wok en roerbak hierin de sjalotjes, wortels, bloemkool, champignons voor ongeveer
5 minuten.
Voeg het water, sambal, tomatenketchup, gembersiroop, tamarindesaus, ananasblokjes,
kerriepoeder en de tomatenblokjes erbij en roerbak dit voor 25 minuten op een laag vuurtje.
Het mag niet koken, anders gaat de saus te veel inkoken en dat is niet de bedoeling.
Roer af en toe alles even door elkaar.
Zet het vuur uit na 25 minuten en serveer het direct met rijst of noedels.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.