Omdat het vandaag Koninginnedag is, heb ik een blauwe bosbessentaart gemaakt. Het is een zeer geslaagd recept. Het deeg smaakt goed. Het deeg is trouwens weer blind gebakken (zie *1). Het breekt wel snel en is ietsje kruimelig. Dat merk je tijdens het snijden van de taart. De vulling smaakt super. Samen is het een overheerlijke taart. Deze taart is uiteraard lactosevrij.
Een tip voor als jullie de blauwe bosbessentaart willen maken. Ik heb 4 dozen diepvries blauwe bosbessen bij AH gekocht. Dat is goedkoper dan de verse. Je haalt ze een uurtje van te voren uit de vriezer. Dan zijn ze bijna ontdooid als je ze gaat gebruiken. Omspoelen en af laten druipen. Dan de suiker en geleipoeder er doorheen hutselen en in de taart doen en de taart afbakken.
*1: Uitleg blind bakken: Met blind bakken bedoelt men het voor- of gaarbakken van taartbodems met behulp van een ‘blinde’ vulling. Met deze vulling wordt een ‘nep’-vulling bedoeld, meestal bestaande uit gedroogde peulvruchten of speciale gewichtjes. Hiermee wordt de taartbodem opgevuld als deze gebakken wordt. Blind bakken gebeurt alleen bij taarten waarvan de vulling anders eerder gaar zou zijn dan het deeg en bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.
voor 10 personen
Ingrediënten deeg:
350 gram glutenvrije bloem (ik heb Doves Farm volkoren rijstebloem gebruikt)
100 gram poedersuiker
100 gram koude boter, in blokjes gesneden
boter om de vorm in te vetten
Ingrediënten vulling:
1 kilo blauwe bosbessen
120 gram kristalsuiker
5 gram geleipoeder
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd deeg: 1 uur
Eerste keer blind deeg bakken: 20 minuten
Tweede keer deeg bakken: 10 minuten
Bereidingstijd (afbakken met vulling): 20 minuten
Verder nog nodig: taartvorm van 26 cm
Bereiding:
Zeef de bloem samen met de poedersuiker in een kom.
Doe de kleine blokjes koude boter bij de bloem en poedersuiker.
Wrijf met je vingers de boter door het bloemmengsel zodat het een fijn kruimelig mengsel wordt.
Doe de ei en de eidooier erbij en kneed dat door het deeg.
Vet de taartvorm in met boter.
Rol het deeg uit op een bestoven werkvlak tot een dunne lap en bekleed hiermee de taartvorm.
Snijd de rand eventueel netjes bij en zet de deegbodem 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een vel bakpapier op de deegbodem en breng hierop een steunvulling (bijvoorbeeld droge bonen of porseleinen bakerwten) aan.
Bak de deegbodem 20 minuten.
Verwijder de steunvulling en het bakpapier.
Bak de deegbodem nog eens 10 minuten.
Spoel de bessen af onder de kraan en schep ze door de suiker en geleipoeder.
Neem de deegbodem uit de oven en schakel de oven naar 200 graden.
Verdeel de blauwe bosbessen over de deegbodem en zet de taart nog eens 20 minuten in de oven.
Neem de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen.
Lekker met slagroom.
Bron: aangepast recept
Je geeft bij je recept de hoeveelheden glutenvrij meel aan. Welke melen gebruik je? En welke verhoudingen? Of is dat geheim?
IK heb gewoon Doves Farm volkoren rijstebloem gebruikt.