Bietenkikkererwtenschnitzel

Mirjam van ‘Ik ben glutenvrij‘ (klik) heeft een leuke uitdaging lekkere recepten met biet (klik) geplaatst. Ik doe daar aan mee, want ik had toevallig bietjes in huis en het leek me gewoon leuk om daar aan mee te doen. Bij deze dus. Overigens zou het nog leuker zijn als meer mensen mee zouden doen aan deze uitdaging, want nu doen er nog maar 2 mensen mee (Mirjam niet meegeteld). Dat is wel erg weinig.

Het leek me leuk om een vegetarische vleesvervanger te maken waar biet een van de ingrediënten is. Om er een stevig iets van te maken en uiteraard ook voedzaam, heb ik kikkererwten gebruikt. Om de schnitzels toch iets van pit te geven, heb ik een eetlepel gedroogde grof gemalen Spaanse peper gebruikt. Dit is te koop bij de toko en anders gebruik je een verse chilipeper. Verwijdert dan niet alle zaadjes, want anders wordt het te flauw van smaak.

Hoe gek het mag klinken, de xanthaangom is degene die de structuur van de schnitzels vormt of af maakt. Het deeg blijft enigszins iets kleverig, maar zodra het in de bloem, ei en paneermeel is geweest dan is het niet meer kleverig (wel zacht). De vorm van de schnitzel wordt pas in de koekenpan gevormd met de bolle kant van de eetlepel. Vorm je de schnitzel van te voren met je handen, dan valt hij te snel uit elkaar. Met andere woorden: dat lukt niet. Vandaar dat ik eerst een bal maak en zodra de bal in de koekenpan ligt, een schnitzel vormt met de eetlepel.
Bak de schnitzel aan beiden kanten goudbruin. Je hoeft hem niet echt gaar te bakken, want de biet en de kikkererwten zijn al gekookt en gaar. De schnitzels smaken goed en de structuur lijkt bijna op vlees (hoewel dat niet echt de bedoeling was).

Afhankelijk hoe groot je ze maakt: voor 4 of 6 personen

Ingrediënten:
1 grote biet, gekookt en geschild en gehalveerd
1 grote ui, in grote stukken gesneden
100 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
1 ei
6 volle eetlepels kikkererwtenmeel (te koop bij de toko)
4 volle eetlepels tapiocameel (te koop bij de toko en tegenwoordig ook bij sommige reformzaken)
3 volle eetlepels glutenvrij broodmeel (ik heb Schar gebruikt)
1-2 handen gegarandeerde glutenvrije havervlokken (ik gebruik het merk Provena)
1 afgestreken eetlepel gedroogde grof gemalen Spaanse peper (te koop bij de toko)
1 bol lactosevrije mozzarella (heb je geen lactose-intolerantie, gebruik dan gewone mozzarella)
2 eetlepels suiker
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel paprikapoeder
½ eetlepel gedroogde munt
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
1 theelepel xanthaangom
olie om in te bakken

Verder nog:
1 ei, losgeklopt
5-10 eetlepels glutenvrije bloem
5-10 eetlepels glutenvrije paneermeel

Voorbereidingstijd: 5-8 minuten
Bereidingstijd: ongeveer 8-10 minuten per schnitzel
Verder nog nodig: keukenmachine, koekenpan, bord met keukenpapier, 3 schaaltjes voor het paneren

Bereiding deeg:
Doe de biet, ui en kikkererwten in de keukenmachine en maal het fijn.
Voeg de kikkererwtenmeel, tapiocameel, broodmeel erbij en maal het 10 seconden.
Voeg dan de havervlokken erbij, de gedroogde Spaanse peper en maal het 5 seconden.
Doe dan alle kruiden, suiker en zout erdoor, gevolgd door de appelazijn en citroen en maal het paar seconden.
Snijd de mozzarella in grote stukjes en voeg dat bij het deeg en maal het 5 seconden.
Het deeg is nu een kleverig mengsel geworden.
Voeg als laatste de xanthaangom erbij en meng dat voor 5-8 seconden en je ziet dat het deeg stevig wordt.
Schep nu het deeg over in een schaal en zet het voor een half uur afgedekt in de koelkast.

Het maken van de schnitzels:
Verhit flink wat olie in de koekenpan.
Schep met een eetlepel een bal, net zo groot als een tennisbal, en doe dat in de glutenvrije bloem.
Zorg dat alle bedekt is.
Pak de bal op en haal hem door het ei.
Rol de bal als laatste door het glutenvrije paneermeel en leg de bal in koekenpan en druk de bal plat met de bolle kant van de eetlepel.
Zorg dat de schnitzel niet te dik wordt en ook niet te dun, ik had hem ongeveer 1½ cm dik.
Bak hem aan beiden kanten goudbruin en laat hem uitlekken op een bord met een stuk keukenpapier.
Herhaal dit met de andere schnitzels.
Serveer de schnitzel met gekookte groenten en aardappelen of eet hem zo op het brood met wat salade.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Bietenkikkererwtenschnitzel

Laat een antwoord achter aan Mirjam Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.