Bhuja stoofpot met linzen

Dit is een heerlijke vegetarische/veganistische stoofpot. Het is wel een bewerkelijk recept om te maken. Je maakt eerst de linzenballetjes, deze moeten dan eerst even een half uur in de koelkast koud worden. Dat zorgt er mede voor dat de balletjes hard worden en niet in de olie uiteen vallen. Na dat half uur worden de balletjes gebakken in olie. Je laat ze uitlekken op keukenpapier. In de laatste stap komt alles bij elkaar: groenten, saus en de linzenballetjes. Wij hebben het met rijst gegeven, maar je kunt dit ook met gekookte aardappelen eten. Je kunt dit gerecht ook met glutenvrij brood of pita’s eten.
Mocht je geen verse sperziebonen meer kunnen kopen, gebruik dan sperziebonen uit de vriezer. Je hoeft ze niet te ontdooien. Gewoon het recept volgen. De hoeveelheid vocht wat uit de bevroren sperziebonen komen is praktisch nihil.
Dit recept is veel werk, maar je krijgt er een heerlijke stoofpot voor terug.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
1 blik van 400 gram voorgekookte linzen, schoongespoeld en uitgelekt of
375 gram gedroogde linzen, 1 nacht laten weken, afgieten en uit laten lekken.
200 gram gebroken sperziebonen, de bovenkant en onderkant weggesneden
3 wortels, geschild en in plakjes gesneden
1 grote ui of 2 kleine uien, geraspt en uitgelekt
1 grote aardappel of 2 kleine aardappels, geraspt en uitgelekt
90 gram glutenvrije bloem
1 blikje tomatenpuree van 70 gram en 250 ml water
1 glutenvrij bouillonblokje en 500 ml water
250 ml kokosmelk (of slagroom als je geen lactose-intolerantie hebt)
1 eetlepel xanthangum
1 theelepeltje gemalen komijn
1 theelepeltje gemalen korianderzaad
1 theelepeltje gemalen kurkuma (geelwortel)
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 eetlepel vers geraspte gemberwortel
olie om in te bakken
2 extra eetlepels olie

Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 70 minuten
Verder nog nodig: koekenpan, wok of braadpan, schaal, bakplaat of dienblad met aluminiumfolie, keukenpapier

Bereiding:
Maak de groenten schoon en snijd ze zoals hierboven staat beschreven.
Meng de linzen, geraspte ui en aardappel, komijn, korianderzaad, kurkuma, xanthangum en de bloem in een schaal en kneed alles goed doorelkaar.
Rol van het mengsel balletjes, net zo groot als een walnoot en leg ze op een bakplaat of dienblad met aluminiumfolie
Leg het dienblad voor 30 minuten afgedekt in de koelkast.
Verhit 2-3 cm olie in de koekenpan of wok en bak hierin de linzenballetjes in kleine porties op hoog vuur in ongeveer 5 minuten goudbruin.
Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Verhit de extra olie in een wok of braadpan en voeg hierin de knoflook en geraspte gemberwortel en roerbak voor 1 minuut.
Los de tomatenpuree op in de 250 ml water en maak bouillon van 500 ml heet water en 1 bouillonblokje.
Roer de tomatenpuree-oplossing, de bouillon en de kokoscrème (of slagroom als je geen lactose-intolerantie hebt) erdoor.
Breng de saus aan de kook, zet dan het vuur lager en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de linzenballetjes, sperziebonen en wortelschijfjes toe en roer alles even goed doorelkaar.
Leg een deksel op de wok/braadpan en laat het ongeveer 35 minuten zachtjes pruttelen.
Roer af en toe eens in de pan.
Serveer dit recept met rijst of gekookte aardappelen of met glutenvrij brood of glutenvrije pitta’s.
Bron: aangepast recept

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.