Door drukte met werk en andere dingen kom ik de laatste tijd niet toe om nieuwe recepten te maken. Vanwege die drukte eten we tegenwoordig gewoon de Hollandse keuken: gekookte aardappelen, gekookte groenten en zoals wij dat noemen: een derde deel (vegetarisch stukje vlees voor mijn man en een stukje vlees voor mezelf). Dit is vaak binnen het half uur klaar.
Gisteren had ik wel even de gelegenheid om paar nieuwe recepten uit te proberen. Dit is de eerste: bechamelsaus is een basissausje. Met zout en peper maakt je deze saus af. Ik heb het met kokosmelk gemaakt, maar dit is ook goed te maken met sojamelk en als je lactose verdraagt, gewoon met melk. Dit is een simpele saus die in 10 minuten tijd is gemaakt.
voor 4 personen
Ingrediënten:
40 gram boter
35 gram glutenvrije bloem
400 ml (soja/kokos)melk
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 4 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Verder nog nodig: pan
Bereiding:
Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
Roer tot de witte meelkleur verdwenen is en giet dan langzaam en geleidelijk de melk erbij.
Zet het vuur wat lager en blijf roeren tot er een gebonden saus is ontstaan.
Voeg dan het zout en de versgemalen zwarte peper toe en zet het vuur uit.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Bechamelsaus met sojamelk heeft altijd een zoete smaak.
Ik ga kokosmelk eens proberen.
Gluten- én lactosevrij eten is soms toch wel even zoeken.
Aha rijstebloem? Meestal word er bij glutenvrije bloem C-mix van schär bedoeld. Misschien toch ff vermelden in je ingrediënten voor degenen die de reacties niet lezen ????.
Mbt de boter kun je ook ghee nemen maar daar moet je van houden.
De mijne is net niet gelukt, wilde niet dik worden. Misschien kwam het door de meel? Maar kan ook door havermelk komen, ik had die andere 2 niet in huis. Bij de 2e poging bleek dat het voor ons teveel melk was. Als saus goede hoeveelheid maar voor lasagne iets minder ????
Groetjes
Op mijn productenoverzicht kan je precies zien wat voor soort glutenvrij bloem ik gebruik. Bij Doves Farm staat als verwijzing naar Rice flour –> volkoren rijstemeel (bloem) vermeld. Dit is wat ik gebruik als bloem en zeker geen schar mix c, want dat is (persoonlijk gezien hé 😉 ) ronduit smerig.
Als het niet dik wilt worden, dan zou je iets meer bloem moeten gebruiken of iets minder vocht.
Geweldig, wat is dit een lekkere saus voor bij de pasta en aardappelschotels 😆
Dank je wel!!
Graag gedaan! 😀
Beste Renske,
Fijne website voor een startende tarwe en lactosevrije thuiskok. Ik zie regelmatig boter voorbij komen, wat voor een soort boter kan ik het beste kopen?
Gr. Marjolein
Dank je.
Dat ligt eraan of je ook lactosevrij moet zijn. Is dat zo, dan zou je wajangmagarine of blueband vloeibaar kunnen gebruiken. Hoef je niet lactosevrij te zijn, dan zou je ook gewone roomboter kunnen gebruiken.
Hi,
Wat bedoel je dan met glutenvrije bloem. Tarwebloem waar de gluten uit zijn gehaald?
groetjes,
Claudia
Glutenvrije bloem is bij mij glutenvrije rijstebloem.