voor 1 pizzadeeg
Ingrediënten:
250 gram glutenvrije broodmeel of bloem
½ theelepeltje zout
10 gram droge gist of 20 gram bakpoeder
3 eetlepels olijfolie
150 ml lauw water
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Bereiding:
Doe de bloem of het broodmeel, het zout en de gist in een kom en meng het door elkaar.
Maak een kuiltje in het middel en voeg de olijfolie en het water toe.
Meng het geleidelijk door de broodmeel zodat er een zacht deeg ontstaat.
Strooi er nog een beetje meel over als het mengsel te kleverig is of doe er nog ietsje water bij als het te droog blijft, maar zorg ervoor dat het niet te droog wordt.
Het deeg moet soepel en glad zijn.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het paar minuten.
Strooit er zo nodig nog wat meel over, tot het deeg glad en elastisch is (enigszins dan).
Smeer het deeg in met wat olijfolie en doe het weer in de mengkom.
Bedek met een schone theedoek en zet het apart op een warme plaats.
Laat dit circa een uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.
Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het deeg voor 2 minuten zodat de lucht eruit is.
Rol het deeg uit volgende de aanwijzing van het recept dat u volgt.
Snelle methode met bakpoeder:
Doe de bloem/broodmeel, het zout en de bakpoeder in een kom en meng het door elkaar.
Maak een kuiltje in het middel en voeg de olijfolie en het water toe.
Meng het geleidelijk door de broodmeel zodat er een zacht deeg ontstaat.
Strooi er nog een beetje meel over als het mengsel te kleverig is of doe er nog ietsje water bij als het te droog blijft, maar zorg ervoor dat het niet te droog wordt.
Het deeg moet soepel en glad zijn.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het paar minuten.
Strooit er zo nodig nog wat meel over, tot het deeg glad en elastisch is (enigszins dan).
Smeer het deeg in met wat olijfolie en rol het deeg uit volgende de aanwijzing van het recept dat u volgt.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Hoi,
Ik verdraag geen olie, vooral olijfolie is mijn vijand.
Kan ik de olie weglaten? Of waardoor zou ik het eventueel kunnen vervangen?
Groetjes Rosanne
Nee, je hebt olie of boter nodig in dit deeg. Anders wordt het een droge boel. Ik zou 40 of 50 gram boter smelten en dat erbij doen.