Let op: dit recept is niet lactosevrij!
Basilicumtaart is helaas niet lactosevrij, dat komt door de room die in de taart zit.
De mozzarella is gelukkig wel lactosevrij. Als je geen lactose-intolerantie hebt, gebruik dan gewone mozzarella.
De basilicumtaart zou je ook een pestotaart kunnen noemen, daar smaakt het dan ook naar. Je zou bij wijze van spreken ook gewoon een potje pesto kunnen kopen en dat op de bodem smeren. Alleen is het vers gemaakte pesto natuurlijk veel lekkerder dan uit een potje.
Het is een machtige taart, maar wel erg lekker van smaak.
De taartbodem is zacht en breekbaar. Bij het snijden van de taart moet je rekening houden dat de eerste punt er compleet gebroken uit de ovenschaal komt. De andere punten kun je dan wel heel serveren. Of je gebruikt een taartvorm waarbij je de rand heel erg simpel kan verwijderen en alle punten heel kan serveren.
Blind bakken: pak een stuk bakpapier en verkreukel dit en leg dit op de bodem van de taart. Giet droge bonen of blind bak kleikorrels op het bakpapier en bak de bodem 15 minuten in de oven. Laat de bodem dan 10 minuten afkoelen en verwijder dan het bakpapier met de bonen. Dan kan je verder gaan met de taartopbouw.
Deze taart is glutenvrij en geschikt voor vegetariërs.
voor 4-6 personen
Ingrediënten deeg:
200 gram glutenvrij broodmeel (ik heb Schar mix B gebruikt)
50 gram amandelenmeel
½ theelepel zout of naar smaak
1 eidooier, eiwit bewaren voor het kaasmengsel
100 gram koude boter
boter of olie om de ovenschaal in te vetten
Ingrediënten vulling:
4 verse basilicumplantjes, alle blaadjes eraf plukken, gewassen en uitgelekt
1 platte peterselieplantje, de blaadjes eraf plukken, gewassen en uitgelekt
50 gram pijnboompitjes, geroosterd in een droge koekenpan en afgekoeld
1 knoflookteentje
50 ml olie
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Ingrediënten kaasmengsel:
50 gram (lactosevrije) mozzarella, geraspt
2-3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
100 ml room
1 ei + het eiwit wat over is van het deeg
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 20-25 minuten
Rusttijd deeg: 20 minuten
Blind bakken: 15 minuten
Rusttijd deeg na het blind bakken: 10 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Verder nog nodig: ronde ovenschaal, keukenmachine, 2 beslagkommen, rasp + bord, bakpapier, droge bonen of speciale blind bak kleikorrels
Oven voorverwarmen op: 200 graden (heteluchtoven)
Bereiding deeg:
Kneed alle ingrediënten doorelkaar.
Omdat uitrollen in dit geval geen zin heeft, schep je het deeg in de ingevette ovenschaal en druk je met je vingers het deeg in de ovenschaal.
Zorg dat het goed verdeel is en overal even dik is.
Zet de ovenschaal in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.
Bereiding kaasmengsel:
Rasp de mozzarella en de Parmezaanse kaas.
Doe deze in een beslagkom en voeg hierbij de room, het ei en eiwit, zout en peper en meng alles goed doorelkaar.
Zet het even apart.
Bereiding vulling:
Pluk alle blaadjes van de basilicumplantjes en de peterselieplantje en was deze onder de kraan en laat ze uitlekken.
Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Blijf er wel bij, want ze verbranden snel.
Doe alle blaadjes en de geroosterde pijnboompitjes in de keukenmachine.
Voeg hierbij direct de olie, knoflook, zout en peper en draai alles fijn tot een smeerbaar mengsel.
Bereiding taart:
Bak de bodem voor 15 minuten blind in de voorverwarmde oven.
Haal hem na 15 minuten uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen.
Schep na de 10 minuten de basilicumvulling in de taart.
Verspreid het goed over de bodem van de taart.
Giet de kaasmengsel erover en zet de ovenschaal voor 18 minuten in de oven op de onderste rooster van de oven.
Haal hem na de 18 minuten uit de oven en laat hem 15 minuten afkoelen.
Snijd hem in punten en serveer hem direct, eventueel met een salade.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl
Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact of de lactasecapsules van Kruidvat. Dit recept en kerutabs/disolact/lactasecapsule Kruidvat zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.