Bananenkoekjes of smeerpropjes, zoals ze genoemd worden in het Indonesisch kookboek. Dit zijn eigenlijk pannenkoekjes gemaakt met een bananenbeslag. En ze zijn erg lekker. Ze zijn ook snel gemaakt, dus zou dit ook nog een goede vervanger voor een lunchgerecht kunnen zijn. Of met wat stukjes fruit en eventueel wat slagroom of (soja)vanillevla is het een heerlijk toetje. Degene die eivrij moet, zouden NoEgg kunnen gebruiken of gewoon wat extra kokosmelk.
voor 4 personen
Ingrediënten:
3 bananen
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei of No Egg van Orgran en 1 eetlepel water
100 ml kokosmelk
1 eetlepel basterdsuiker
zout
olie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Verder nog nodig: koekenpan
Bereiding:
Pel de bananen en prak ze fijn.
Roer een stevig beslag van het bakmeel met het ei of No-Egg, de kokosmelk, de basterdsuiker en roer er de bananenpuree en een snufje zout door.
Verhit in een grote koekenpan wat olie en schep er 3 bergjes van 1 eetlepel beslag in.
Bak ze op halfhoog vuur tot de onderkant goudbruin en de bovenkant droog is.
Keer ze om en bak ook de andere kant goudbruin.
Ga zo door totdat het deeg op is.
Serveer ze met wat poedersuiker.
Bron: aangepast recept
Je doet het zelfrijzend bakmeel in een schaal. Daar doe je het ei, de kokosmelk en de basterdsuiker en een snufje zout bij. Dat meng je goed door elkaar. Dan prakt je de bananen met een vork. De geprakte bananen voeg je dan bij het beslag. Je mengt alles goed door elkaar totdat het een egaal klonterig beslag wordt. De klonten zijn de geprakte bananen. En dan bak je ze in de koekenpan.
Maar hoe maak je dat beslag nou precies?
Dat is ook een goede manier om bijvoorbeeld kinderen groenten te laten eten Karien. Ze hebben het dan niet eens in de gaten. 😉
Ik maak dit soort pannenkoekjes met allerlei soorten groente, bijvoorbeeld gepureerde wortel, zoete aardappel, gehakte spinazie, geraspte courgette of wat je lekker vind. Dan heb je een hartige variant. Met banaan lijkt me ook een super idee, ga ik zeker proberen!
In plaats van zelfrijzend bakmeel gebruik ik glutenvrij meel gemengd met boekweitmeel. En dan een theelepeltje bakpoeder. Ook ideaal voor kinderen!