Dit is een Chinees-Indonesisch recept en het smaakt verrukkelijk. Althans, wij hebben gesmuld van de bami. Het is geen scherp gerecht. Wil je dit ook eten, maar ben je een vegetariër of veganist laat dan het kippenvlees weg. Mijn man heeft het zonder kippenvlees gegeten en hij vond het heerlijk. Ik heb bij dit recept wel iets meer groenten gebruikt dan wat in het recept stond. Wij houden van groenten en ik vond er iets te weinig groenten in zitten.
Een tip voorbij het bereiden van dit recept: zorg dat alle ingrediënten klaar staat zodat je alles achterelkaar kan toevoegen.
De bami die ik bij dit recept hebt gebruik, heb ik gekocht bij de Chinese Supermarkt. Het is een stevige dikke ronde bami, dus niet dat dunne rijstvermicelli.
Voor de rest eigenlijk maar weinig te vertellen over dit recept.
voor 4 personen
Ingrediënten:
500 gram glutenvrije bami of mie (zie linkerfoto)
4 dikke en grote champignons of 8 kleintjes, in plakjes gesneden
½ spitskool, harde noot eruit en in dunne reepjes gesneden
3 dunne preien, in halve ringen gesneden
1 grote witte ui, gehalveerd en in reepjes gesneden
3 wortels, geschild en in schuine plakjes gesneden
2 bleekselderij stengels, in dunne plakjes gesneden
100 gram taugé
250-200 gram kipfilet, in reepjes gesneden
olie om te bakken
1 eetlepel sherry
1 eetlepel glutenvrije tamarindesaus of glutenvrij ketjap
1½ eetlepel maizena + 1-2 eetlepels water
1 theelepeltje groentebouillon.
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Verder nog nodig: wok, zeef, koekenpan
Bereiding:
Kook of maak de bami volgens de verpakking.
Verhit de olie in de wok en roerbak hierin de ui voor paar minuten.
Voeg dan de champignonplakjes erbij en roerbak dat voor paar minuten.
Voeg dan de bleekselderijplakjes en de wortels erbij en roerbak dat voor paar minuten.
Voeg dan de spitskool erbij en meng het goed door het groentemengsel.
Voeg dan beetje bij beetje de prei bij de groenten, net zolang alles goed opgenomen is.
Roerbak alles nu voor 5 minuten.
Voeg de sherry, tamarindesaus of ketjap erdoor en meng het goed door het groentemengsel.
Strooi er wat zout en peper over en schep alles goed doorelkaar.
Laat het zo zachtjes pruttelen voor 6 minuten.
Meng de maizena met het water en voeg dat bij het groentemengsel en laat het zo voor nog eens 2 minuten zachtjes pruttelen.
Doe wat olie in de koekenpan en roerbak de reepjes kipfilet net zolang alles gaar is.
Voeg er een scheutje tamarindesaus, zodat alles goed bedekt is en voeg het vlees bij het groentemengsel.
Doe als laatste de bami bij de groenten en meng alles goed door elkaar en roerbak het voor paar minuten.
Draai het vuur uit en verdeel het over de borden.
Bron: aangepast recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl