Bakpruimen of kwetsenvlaai

Bakpruimen of kwetsenvlaai is eigenlijk makkelijk te maken. Ik zag er enorm tegen op, maar vandaag heb ik toch zin gemaakt en het recept gemaakt. Dat viel qua werk dus wel mee. Het uitrollen heb ik anders gedaan, omdat het glutenvrije deeg niet heel erg makkelijk uit te rollen was. Ik heb het in het bakblik uitgerold met mijn handen en een pizzaroller. Voor de rest heb ik het precies zoals het in het recept beschreven staat gedaan. De smaak is goed.

voor 8 punten

Ingrediënten:
250 gram glutenvrije bloem
11 gram gedroogde gist of 15 gram verse gist
1 dl kokosmelk
30 gram boter
15 gram suiker
1 ei
beetje zout
extra bloem

Ingrediënten vulling:
1 kilo pruimen
paneermeel of beschuitkruim, beiden uiteraard glutenvrij

Afwerking: suiker

Bereiding:
Doe de bloem in een kom die ruim genoeg is om te mengen.
Maak de melk lauwwarm. Doe de gist in een kommetje en verkruimel hem.
Giet er een klein deel van de lauwwarme melk bij en roer het mengsel glad.
Voeg aan de bloem de boter, de suiker en het ei toe. Maak in de bloem een kuiltje.
Strooi het zout zorgvuldig langs de buitenkant van de bloem. Giet de aangemaakte gist in het kuiltje.
Giet de lauw warme melk erbij, maar houd een beetje melk achter.
Begin met de vingers de bloem met het gist/melkmengsel te mengen, werk vanuit het midden van de bloem.
Zorg dat het zout er pas op het laatst bij komt. Meng alles door elkaar en kneed het deeg.
Is het deeg te stijf om te bewerken voeg dan de achtergehouden melk toe.
Als het deeg aan de handen blijft plakken extra bloem toevoegen.
Kneed het deeg op het werktafel goed door.
Strooi bloem in de kom, leg het deeg erin en dek het af met een vochtige doek.
Zet het op een warme plaats om te rijzen. Laat het rijzen tot de dubbele hoeveelheid.

Pruimen: Halveer de pruimen en haal de pit er uit. Snijd ze in kwarten.

Strooi wat bloem op de werktafel en kneed het deeg voorzichtig door.
Strijk wat bloem over de deegrol en begin het deeg uit te rollen tot het past in de vorm.
Zorg dat het een ronde lap wordt. Rol steeds naar een andere kant.
Laat het deeg terugveren.
Als het deeg plakt wat bloem op de rol en onder het deeg strooien.

Leg de deegplak in de ingevette vlaaiplaat.
Trek niet aan het deeg maar laat het terugveren.
Zet de rand op.
Leg het deeg wat oversteekt over de rand en rol het met de deegrol af.
Prik het deeg in en zet het op een warme plaats te rijzen tot het dik gezwollen is.

Verwarm de oven op 230 C.
Bestrooi de deegbodem met glutenvrij paneermeel of beschuitkruim.
Leg er dan de pruimen op. Leg eerst de buitenrand.
Leg de pruimen met de schil onder en druk ze in elkaar en heel vast tegen elkaar aan.
De pruimen krimpen bij het bakken.
Als ze niet heel vast tegen elkaar aan liggen zijn er na het bakken grote openingen tussen de pruimen.
Leg daarna een tweede rand pruimen, een stukje op de eerste pruimenrij. Leg de vlaai zo helemaal vol.
Zet de vlaai in het midden van de oven en bak op 230 C gedurende 25 tot 30 minuten.
Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als een kant bruiner is dan de andere kant.
De vlaai is gaar als het deeg bruin is en loslaat van de plaat.
Haal de vlaai uit de oven en breng hem direct over op een deegrooster.
Bestrooi de vlaai direct met suiker.
Laat de vlaai afkoelen.
Bron: Vlaai en ander Limburgs gebak van Netty Engels-Geurts

Tip: paneermeel kan vervangen worden door stijve vanillepudding of banketbakkersroom.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Bakpruimen of kwetsenvlaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.