Aubergine met halloumi en tomaat

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Ik ben niet echt weg van aubergine, maar verleden week had ik dan toch 2 kleine aubergines gekocht. Gisteren had ik ze eindelijk gebruikt en daar is dit recept uitgekomen.

In dit recept heb ik halloumi kaas gebruikt. Dit is een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen en geitenmelk en soms wordt er ook koeienmelk bijgevoegd. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en vers gegeten, of in gezouten wei verpakt. Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt.

Normaal zwemt aubergine in de olie, maar niet in dit recept. Het is een iets bewerkelijk recept, maar het is echt de moeite waard want het smaakt verrukkelijk.
Serveer de plakken met wat blaadjes sla of op een toastje of met wat brood.

voor 4-8 personen

Ingrediënten:
2 kleine aubergine, in plakjes van 1-1½ cm dik
2 pakjes halloumi, in plakjes gesneden
8 kleine trostomaten, in vieren gesneden
een hand vol verse majoraanblaadjes
slablaadjes als ondergrond voor de aubergineplakken
agavesiroop
balsamicoazijn
klontje boter
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nog nodig: bakplaat met bakpapier, keukenpapier, koekenpan
Oven voorverwarmen op: 180 graden (heteluchtoven)

Bereiding:
Was de aubergine schoon en snijd ze in dikke plakken van 1-1½ cm dik.
Strooi er zout op en laat het 15 minuten uitlekken.
Spoel de aubergine schoon onder de kraan en dep ze met keukenpapier.
Leg de aubergineplakjes op de bakplaat met bakpapier.
Snijd de halloumi in plakken en leg op elke aubergineplak, 2 plakjes halloumi.
Doe een klontje boter in de koekenpan en bak hierin de tomaten.
Giet wat agavesiroop en balsamicoazijn over de tomaten en roer alles even goed door elkaar.
Voeg wat zout en peper bij de tomaten en laat de saus nu wat inkoken (let wel op dat het niet verbrandt).
Laat het zo 10 minuten inkoken en zet dan het vuur uit.
Verdeel nu de tomaten over de aubergineplakken met halloumi en leg op elke plak een blaadje majoraan.
Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper over en eventueel nog wat zout.
Zet de bakplaat voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Leg op elk bord 3 blaadjes sla en leg hier paar de aubergineplakken op.
Serveer het eventueel met wat toastje of brood of gebakken aardappeltjes.
Bron: eigen recept – © www.glutenvrijkookhoekje.nl

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs of disolact. Dit recept en kerutabs/disolact zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.