Artisjokkentaart

Let op: dit recept is niet lactosevrij!

Dit is een vegetarisch recept. Helaas niet lactosevrij vanwege de ricotta die er in zit. Ik had speciaal bij de reformwinkel verse artisjokken besteld. Eigenlijk ook omdat ik nog nooit eerder verse artisjok had gegeten. Vanwege het schoonmaakwerk van de artisjokken en mijn problemen met mijn handen is dit ook gelijk de laatste keer. Maar vers is zeker lekkerder dan artisjok uit blik. Een blik bespaart wel tijd, dus jullie moeten zelf weten wat jullie gebruiken. De taart zelf is makkelijk te maken en het smaakt heerlijk. Het is een eenvoudige hartige taart.

Tip voor mensen met een lactose-intolerantie: als je dit echt een keertje wil uitproberen, neem dan een keertje kerutabs. Dit recept en kerutabs zijn niet geschikt voor mensen met een koemelk-allergie of galactosemie.

voor 4-6 personen

Ingrediënten:
5 kleine of 3 grote verse artisjokken of 1 blik artisjokkenharten
100 ml olie
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
200 gram ricotta
1 groot ei, losgeklopt
1 eetlepel melk
4-6 plakjes bladerdeeg*, ietsje ontdooit
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Verder nog nodig: een lage ronde taartvorm van ongeveer 23 cm, braadpan of hapjespan, schaal
Oven voorverwarmen: 190 graden

Bereiding:

Trek van de artisjokken alleen de buitenste blaadjes los.
Verwijdert het hooi en snijd de harten uit de artisjokken.
Doe ze in een braadpan of hapjespan en overgiet ze met met de olie, wijn en groentebouillon.
Voeg de takjes peterselie toe en breng het aan de kook.
Stoof de artisjokken met de deksel op de pan voor 30-40 minuten gaar.
Neem het deksel van de pan en laat het stoofvocht inkoken tot het dik is.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Knip voor de bodem van de taart de bladerdeeg opmaat en knip paar plakjes bladerdeeg op maat voor de rand.
Bekleed het bakblik met het bladerdeeg.
Snijd de artisjokken in plakjes en verdeelt dat over de bodem van de taart.
Meng in een schaal het ei met de ricotta, de melk en wat zout en peper.
Giet het mengsel over de artisjokplakjes heen en strooi de Parmezaanse kaas erover.
Bak de taart in 25 minuten tot het deeg gaar is.
Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen.
Haal dan de taart uit de bakvorm en serveer.
Bron: aangepast recept

* het betreft hier glutenvrij bladerdeeg

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Artisjokkentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.